Nu testas danska superreaktorn

Den toriumbaserade saltsmältreaktorn från Copenhagen Atomics är nu redo för sitt första test vid en anläggning i Schweiz. Saltsmältsreaktorn som är västvärldens första –  hoppas forskarna ska fungera som ett alternativ till traditionell kärnkraft.
– Med detta test kommer vi att bevisa att det faktiskt fungerar och att det inte bara är några beräkningar på ett papper, säger Thomas Jam Pedersen, medgrundare av Copenhagen Atomics, till Ingeniøren.

Reaktorn med en effekt på 1 MW, är baserad på smält salt av torium. Med den toriumbaserade smältsaltsreaktorn hoppas Copenhagen Atomics kunna representera ett genombrott inom dansk kärnkraftsforskning. Detta experimentella projektet, genomförs i samarbete med Schweiz största forskningsinstitut för natur- och ingenjörsvetenskap, Paul Scherrer-institutet (PSI), och testerna är planerade att att äga rum under 2026 och 2027.

Torium har varit känt som en potentiell energikälla sedan 1942, men hittills har det inte varit möjligt att omvandla det till energi på ett ekonomiskt och hållbart sätt. Copenhagen Atomics blir därmed det första västerländska företaget att testa en toriumbaserad smältsaltsreaktor, det uppger företaget till danska tidningen Ingeniøren. 
– Vi är själva övertygade om att vår saltsmältreaktor fungerar, men det är förståeligt att resten av världen vill se det med egna ögon innan de tror på det. Med detta test kommer vi att bevisa att det faktiskt fungerar och att det inte bara är några beräkningar på ett papper, säger Thomas Jam Pedersen, medgrundare av Copenhagen Atomics.

LÄS MER: