Färdiglagad bearnaisesås går att hitta i nästan alla matbutikers kyldiskar. Däremot är stor skillnad mellan de olika märkenas smak och konsistens. Det visar Testfaktas paneltest.
Att göra en egen bearnaisesås kräver både tid och koncentration, vilket gör att många lockas till de färdiglagade alternativen i butikerna. I dessa såser används ofta rapsolja i stället för smör, vilket förlänger hållbarheten men påverkar smaken. För att ändå få fram den klassiska smörsmaken tillsätts istället aromer.
I ett blindtest fick tio erfarna kockar, prova tio ätfärdiga bearnaisesåser från butikernas kyldiskar. Där betygsattes utseende, smak, doft och konsistens i ett viktat betyg där smak stod för 60 %, konsistens 20% och doft och utseende för 10 % vardera. Testfakta genomförde även en kemisk analys av mängden konserveringsmedel – natriumbensoat (bensoesyra) och kaliumsorbat (sorbinsyra) i såserna.
Vinnare av testet blev blev Coops krämiga bearnaisesås som fick en totalpoäng på 7,4, följt av Jureskogs med 7,1. I botten hamnade Eriks och Lohmanders med poäng på 4,4 respektive 4,8. Den dyraste såsen, By Danyel Couet, placerade sig på sjunde plats med 5,8 poäng.
Så här placerade sig de 10 test-produkterna:
- Coop Bearnaise
- Johan Jureskogs Bearnaise
- Garant Klassisk Bearnaise
- Chef Select Bearnaise Sauce
- Ica Bearnaise Original
- Farmers & Chefs Bearnaise
- By Danyel Couet Bearnaise Original
- Rydbergs Bearnaise Dragon & Persilja
- Lohmanders Bearnaise Original
- Erics Bearnaise
LÄS MER:
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se