250 miljoner bortglömda hos SL – så får du pengar

SL är skyldiga resenärerna nästan en kvarts miljard kronor efter kortbytet förra året. Stockholmarnas bortglömda reskassa kan bli en stor jackpott för SL.
– Det pengarna kommer vi då att kunna använda till att köpa trafik, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL, till Mitt i Stockholm.

När SL bytte betalsystem förra året var det många som hade kvar pengar på de gamla korten. Runt 221 miljoner kronor ligger nu hos SL som resenärerna inte kan använda i kollektivtrafiken, skriver Mitt i Stockholm.

När kortbytet genomfördes förra året låg totalt 232 miljoner kronor i reskassan, alltså har endast runt 95 procent av summan betalats tillbaka. Hur många kort det rör sig om vet man inte.
– Det är omöjligt att veta hur många, det kan vara miljontals kort, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL.

SL hoppas att pengarna ska komma tillbaka i resenärernas ficka och har genomfört flera informationskampanjer för att få fler att begära tillbaka sina pengar. Men den senaste tiden har intresset svalnat.
– Vi vill absolut inte tjuvhålla på de här pengarna. SL ska inte vara bank åt resenärerna. Men folk måste själva höra av sig. Man kan säga att det har stannat av, säger Claes Keisu.

Claes Keisu berättar att alla som når kriterierna och hör av sig till SL får tillbaka sina pengar. Men den som har infryst reskassa har gott om tid på sig, hela nio år. SL kommer reservera pengarna till år 2033, efter det kommer slantarna gå till trafiken.
– Det kommer säkert att finnas mycket kvar också om nio år. Det pengarna kommer vi då att kunna använda till att köpa trafik, säger SL:s pressansvarige.

Den nuvarande summan på nästan en kvarts miljard motsvarar ungefär det SL sparat på nedskärningarna i busstrafiken i år.

Så får du tillbaka pengar från SL

Ring SL:s kundtjänst för att få hjälp. Här hittar du mer information om hur du gör för att återköpa reskassa-pengar från Access-kort.
För att få pengar från Access-kort utbetalda behöver du ringa SL på 08-123 315 75, måndag – fredag 08.00-17.00.

Det ska också vara möjligt att få tillbaka pengar i inloggat läge på sl.se. Genom att logga in kan du begära utbetalning från Accesskortet.

Så gör du för att få reskassa utbetald

  1. Gå in på sidan Mina biljetter och logga in.
  2. Hitta det SL Access-kort du vill ha utbetalning från och klicka på Begär utbetalning.
  3. Fyll i clearingnummer och kontonummer för det bankkonto du vill ha pengarna utbetalda till och gå vidare.


LÄS MER: