Kan populär diet utlösa ALS i förtid?

Kan 5:2 dieten utlösa den dödliga motorneuronsjukdomen ALS? Det hävdar en toppforskare. Vivienne Cox menar att dieten fick henne att utveckla sjukdomen i förtid. 

5:2-dieten, påhittad av den brittiska hälsorådgivaren och tv-personligheten Dr Michael Mosley, har länge hyllats för sina positiva effekter på såväl blodsockernivåer som hjärnfunktion. En person som valde att börja med dieten var molekylärbiologen Vivienne Cox, 65. Men bara två år senare började hon märka att någonting inte stod rätt till, skriver The Telegraph.

Cox, som arbetade på två ledande läkemedelsföretag, på började få svårt att gå, snubblade och bröt ben. Det visade sig senare att hon drabbats av amyotrofisk lateralskleros (ALS), som är den vanligaste formen av MND. ALS leder ofta till total förlamning och kan vara livshotande. 

5:2-dieten innebär att man begränsar sitt kaloriintag till 500–600 kalorier två dagar i veckan, medan man äter som vanligt de övriga fem dagarna. Cox menar däremot att 5:2-dieten kan ha gjort att hon utvecklats sjukdomen i förtid, då ett minskat kaloriintag kan påverka energimetabolismen i nervcellerna.

– Som vetenskapsman har jag grävt djupt för att se vad som kan ha varit orsaken till att sjukdomen började, när jag har burit på denna mutation sedan födseln. Jag misstänker starkt att intermittent fasta är boven, säger Cox till The Telegraph.

Forskare och experter betonar dock att det finns få vetenskapliga bevis som stöder detta påstående, och det finns ingen forskning som för närvarande pekar på ett samband mellan dieten och MND/ALS. En studie från 2004 visar dock att en liknande diet som 5:2 påverkade möss negativt.

I den studien, som genomfördes på 14 möss, upptäckte forskarna att de möss som följde en kaloribegränsad diet utvecklade symtom på sjukdomen tidigare än de som inte följde någon dietplan. I tidskriften Muscle and Nerve drog forskarna slutsatsen att en kaloribegränsad diet “inte är en skyddande strategi för patienter med ALS [den vanligaste formen av MDN] och därför är kontraindicerad.”

Viktigt att betona är dock att det än så länge inte finns några studier på människor som undersöker effekterna av periodisk fasta på motorneuronsjukdommar.
LÄS MER: