Varnar för ny prischock på smör: ”Fenomenal uppgång”

Priset på smör skenar och är på väg att slå nya rekord. Prisexplosionen på den globala marknaden kommer sannolikt att sätta spår i svenska matvarubutiker.
– Livsmedelsinflationen är inte på väg ner överallt, inte på nötkött eller mjölk, säger råvaruexperten Torbjörn Iwarson.

I Tyskland har prisökningen fått ordentlig fart och väntas nå rekordhöga nivåer till årsskiftet, rapporterar tyska MZ. I nuläget kostar smöret 2,09 euro per 250 gram, i augusti förra året var priset 1,39 euro, en prisökning på 50 procent.

I Sverige ökar mejeripriset generellt, men smörpriser sticker ut mest.
– Det har skett en fenomenal uppgång i priset i år, särskilt på smör. Det har tagit extra fart de senaste tre månaderna, säger råvaruexperten Torbjörn Iwarson till NU.se.

Att bre mackan kan bli rejält mycket dyrare.

De svenska priserna påverkas av den globala mejerimarknaden, där man sett en betydande ökning. Ofta dröjer det flera månader innan förändringar på den internationella marknaden återspeglas i prislapparna här hemma. En prisökning är att förvänta, men hur mycket är svårt att förutspå.
– Priset kommer öka, hur mycket går inte att säga, säger Torbjörn Iwarson.

“Prisinflationen är inte påväg ned”

Råvaruexperten ställer sig kritisk till lugnande besked om att livsmedelsinflationen är på väg ned. Enligt honom är den inte det, i alla fall inte på alla varor.
– Jag undrar var ekonomerna som säger att priset är på väg ned tittar på. Den är inte påväg ner överallt, inte på nötkött eller mjölk, säger Torbjörn Iwarson.

Brist på kor

Efterfrågan är hög i Europa, särskilt på ost. Tillverkningen av ost kräver mycket fett, vilket i sin tur driver upp priset på smör. I nuläget går det inte att tillgodose efterfrågan, det finns helt enkelt inte tillräckligt med mjölk.

Enligt Arlas presschef Max Wallenberg finns det helt enkelt för lite mjölk i världen.
– Det är en ganska enkel fråga om tillgång och efterfrågan. Just nu finns det inte tillräckligt med mjölk i världen för att möta efterfrågan. Då går priserna upp, säger han.
LÄS MER: