Efter nya höjningen – spara på att göra eget Bregott

Priserna på smör och Bregott fortsätter att öka. Därför kan det vara snällt mot plånboken att lära sig göra sitt eget smör, något som är mycket enklare än vad man först kan tro. Här kommer receptet på hur du gör ditt eget smör – med bara fyra ingredienser

Vi på Nu.se har tidigare kunnat rapportera om hur Bregott drabbats av krympflation, där smörproducenten Arla börjat använda sig av mindre förpackningar samtidigt som de höjer kilopriset. Men ett sätt att spara pengar på smör – är att göra det själv.

Det hemgjorda smöret passar bland annat till nybakat bröd eller om du har slut på smör kvällen innan och inte kan gå till butiken. Den hemgjorda smörblandningen står sig länge i kylen så länge du inte stoppar ner några smutsiga knivar i smöret.

Recept hemgjort bregott

Tidsåtgång: 10 minuter
Svårighetsgrad: 1 av 5.
Mängd: ca 450 g färdig smörblandning
Redskap: Elvisp, bunke, behållare med lock

Ingredienser:

250 g riktigt smör
1 dl rapsolja
1 dl vatten
ev. ½ tsk salt

Gör så här: 

  • Smöret ska vara rumsvarmt, så ta ut det ur kylskåpet i förväg.
  • Vispa smöret tillsammans med rapsoljan på låg hastighet medans du tillsätter vattnet långsamt. Smöret är färdigt när smörbladningen är uppvispat till en luftig konsistens.
  • Om du vill ha salt i smöret kan du tillsätta ½ tsk salt när smöret nästan är färdigt. Om du har använt saltat smör behöver du inte salta mer.
  • Servera smöret direkt eller förvara det i kylen i en behållare med lock på.

Tips:

Det går även bra att smaksätta den hemgjorda smörblandningen med färska örter eller kryddor för att smaksätta smöret.

MEST LÄSTA

Senaste nytt