Bregotts krympflation – mindre paket blir dyrare

Bregott har drabbats av krympflation. De byter ut sina förpackningar mot mindre och passar på att höja kilopriset. 

Nyligen kom Bregott ut med nya förpackningar i butikerna. Tidigare fanns det två förpackningar på 250 och 600 gram. Nu finns det tre storlekar: 250, 500 och 750 gram. Som av en händelse är priset i vissa butiker samma som tidigare fast förpackningarna har krympt. 

Enligt Arla har de dock inte tagit fram förpackningarna för att höja priset, utan för satt mindre hushåll inte gjort åt de gamla förpackningarna tillräckligt snabbt. Men det rekommenderade kilopriset på de små förpackningarna har höjts med tre procent. På den stora förpackningen är priset sänkt med tre procent. 

– Att kilopriset är lite högre på mindre förpackningar är vanligt och beror på att det blir dyrare att producera per enhet. På samma sätt kan kilopriset bli lägre på större förpackningar, säger Max Wallenberg på Arla till Nyheter24

Enigt Arla är det butikerna själva som sätter priserna och de kan inte påverka om butikerna satt samma pris på de nya mindre förpackningarna som på de gamla. Priset kan variera mycket även inom samma kedja. 
LÄS MER: