Så undviker du brand med din elsparkcykel

Litumbatterier som fattat eld i elsparkcyklar och elcyklar har orsakat flera allvarliga olyckor. Men det finns flera saker man kan göra för att minimera brandrisken och förebygga olyckor.
– Det inte är endast vid laddning som ett batteri kan börja brinna, säger Bertil Jansson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar.

Flera allvarliga olyckor har skett i samband med att elsparkcyklar fattat eld. Det är framför allt under laddningen som risken ökar, och börjar litiumbatterier brinna är brandutvecklingen snabb och är svåra att släcka.

 – En varsam hantering av dina batterier är A och O. Exempelvis mår ett batteri inte bra av kraftiga stötar eller att utsättas för höga temperaturer. Då ökar risken för att batteriet skadas och att temperaturen i det ökar okontrollerat, vilket i värsta fall kan orsaka en brand eller explosion. Tänk på att det inte är endast vid laddning som ett batteri kan börja brinna, säger Bertil Jansson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.

Om batteriet i en elcykel, elsparkcykel eller elmoped har blivit skadat eller fått en stöt ökar risken för brand. Även om skadan inträffade lägre tillbaka kan en brand uppstå långt efter själva händelsen, därför är det viktigt att regelbundet kontrollera batteriet.

 – Det är mycket viktigt att förvara batterier i rätt utrymme så att inte utrymningsvägar blockeras om skadan skulle var framme. Batterier som på något sätt är skadade, har blivit utsatta för yttre påverkan eller deformerats ska inte laddas utan ska lämnas in för återvinning omedelbart, säger Bertil Jansson.

Länsförsäkringars tips för att undvika olyckor:

  • Använd bara originalladdare och CE-märkta produkter.
  • Ladda aldrig ett skadat batteri och kontrollera att batterierna inte är skadat vid varje laddning.
  • Om man misstänker att batteriet skadats ska det förvaras säkert.
  • Laddare och kablar ska vara i gott skick, fria från damm och smuts.
  • Håll koll när du laddar och lämna dem inte utan uppsikt.
  • Känn på batteriet så att det inte överhettas under laddning.
  • Ladda inte nära brandfarligt material.
  • Se till att laddningen inte hindrar dig från att snabbt och säkert ta dig ut från bostaden.
  • Ladda aldrig i allmänna utrymmen som trapphus, loftgångar och förråd.

LÄS MER: