Med december runt hörnet är det hög tid att förbereda julbaket. Men hur lyckas man egentligen med de perfekta saffransbullarna? Konditorn och kocken Tea Malmegård avslöjar de vanligaste misstagen och sina bästa knep för ett lyckat resultat.
– Skit i kesellan i lussedegen!, säger konditorn och kocken Tea Malmegård till Allt om mat.
Inget julfika är komplett utan pepparkakor, julmust, glögg och lussebullar. Vid första advent är det många som börjar med julbaket. Därför ger nu kocken och konditorn Tea Malmegård sina bästa tips på hur du lyckas med den bästa lussedegen.
Ett av de vanligaste misstagen menar Tea Malmegård är att många använder sig av något, som hon själv beskriver som en ”hittepå”-produkt.
– Ett misstag som många gör när de bakar lussekatter är att använda Kesella. Kesella är en ”hittepå”-produkt. Skit i kesellan i lussedegen! Det blir bara torrt.
LÄS MER: Svensk familj äger hemliga receptet på julmust
Istället för Kesella menar Malmegård att man bör prioritera att ha riktigt smör i degen, för att få så god smak på bullarna som möjligt.
– Det är klart att det går att bara med margarin om man måste, om man kanske inte kan äta mjölkprotein. Men det sitter ju otroligt mycket smak i smör och det går inte att få fram i en arom tycker jag.
LÄS MER:
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se