Falska företag lurar dig i jul – så stoppar du bluffar

Antalet varningar för blufföretag i år ökat markant jämfört med förra året. Bedragarna drar nytta av samhällets ekonomiska osäkerhet, men det finns sätt att skydda sig. Här får du 5 råd.
– Det är avgörande att konsumenter förstår riskerna och vet hur de kan skydda sig, säger Moa Langemark, Konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen.

Under förra året identifierade Finansinspektionen totalt 3285 falska företag, men i år har denna siffra redan överträffats med över 40 procent. Bedragarna drar fördel av den ekonomiska osäkerheten som präglar samhället idag och spelar på människors förtroende om snabba och enkla vinster. En typ som blivit allt vanligare är olika handelsplattformar för aktier och andra investeringsmöjligheter, där en populär metod är att locka med orimliga avkastningslöften.

Företaget Förebygg har skrivit varningstecken att hålla utkik efter i ett pressmeddelande, trots att blufföretag kan framstå som sofistikerade och professionella. Först är det bland annat löften från företagen om att “fördubbla eller tredubbla avkastningen” på kort tid. Sedan även stressande krav eller hot om att “gå miste om en exklusiv möjlighet”. Ha även uppsikt över oseriösa kanaler som sker genom oväntade telefonsamtal, mejl eller via sociala medier.

Moa Langemark beskriver hur de ser en alarmerande ökning av investeringsbedrägerier. Men även en markant uppgång i lånebedrägerier, som använder stulna identiteter eller manipulerar personer att ta lån, vars pengar de sedan aldrig får tillbaka. Detta är bedrägerier som kan vara mycket lätt att kringgå, bara man är uppmärksam med varningssignalerna.

5 tips för att skydda dig själv mot bedrägerier:

  • Kontrollera företaget: Se om företaget finns med på Finansinspektionens varningslista.
  • Undvik snabba beslut: Seriösa företag pressar inte sina kunder att agera snabbt.
  • Var kritisk mot lockande erbjudanden: Om något verkar för bra för att vara sant, kom ihåg att hög avkastning alltid innebär hög risk.
  • Använd trygga betalningsmetoder: Betala aldrig via osäkra eller okända kanaler.
  • Skydda din personliga information: Dela inte personliga uppgifter utan att först säkerställa att motparten är pålitlig.

LÄS MER: