Marita och John bytte sin lägenhet mot ett ”Tinyhouse”

Marita Brännvall och hennes man John var sugna på en förändring. De hade tröttnat på sin lilla lägenhet i Landskrona, samtidigt skulle ett hus i Skåne kosta alltför mycket pengar. Då kom Marita i kontakt med konceptet “Tiny House” och “Compact living”. Idag bor paret i sitt alldeles egna minihus om 18 kvadratmeter.
– Det känns inte alls litet, säger Marita Brännvall till Hemnytt.

För snart fem år sedan flyttade Marita Brännvall och hennes man John in i deras lilla blåmålade “Tiny House”. Det är ett färgglatt hem om endast 18 kvadratmeter. Trots det finns det utrymme för bland annat badkar, spinningcykel och diskmaskin. Det är ett välplanerat hem med en unik prägel. Det är Marita själv som ritat huset. 

Innan bodde makarna i en lägenhet i Landskrona. Det var en lägenhet om cirka 46 kvadratmeter. Men Marita och John längtade efter förändring. Marita arbetade då som personlig assistent men var sugen på en omväxling. Ett nytt hus i Skåne skulle dock kosta alldeles för mycket pengar. Det var då Marita kom i kontakt med konceptet “Tiny House” och “Compact living”.  
– Vi började att kolla om det var möjligt att göra något liknande, och det var det, säger Marita Brännvall. 

Foton: Marita Brännvall
En överblick av det lilla huset, här syns köket och sovloftet.

Marita och John började att planera huset tillsammans. De pratade bland annat om vad de skulle behöva, vad som var nödvändigt och vad som var mindre nödvändigt. Slutligen kom de gemensamt fram till två minimikrav; stort kök och högt i tak i sovrummet. 
– Det kan vara bra när man ska bädda eller kliva upp ur sängen, säger Marita och skrattar. 

Så småningom fick de även kontakt med en snickare, och 2017 påbörjades bygget av parets alldeles egna Tiny House. Lyckligtvis hittade de även en tomt som de kunde ställa byggnaden på, även om huset byggdes för att kunna transporteras med traktor. Marita berättar även att hon tog en del inspiration via YouTube när hon ritade huset, konceptet är nämligen väldigt vanligt i USA. 

Matplats precis intill det stora runda fönstret. Marita och John har ett flertal fönster i huset, vilket skapar en ljus och behaglig atmosfär inne.

Hur planerade ni användandet av material?
– Vi klurade mycket på isoleringen. Väggarna behöver vara väldigt tunna eftersom att huset bara får vara 2,60 meter brett när man ska dra det på vägen. Så vi har 20 cm bred XPS-isolering. Det är väldigt bra isolerat och ger låga elkostnader, svarar Marita. 

Huset kostade sammanlagt omkring 500 000 kronor att bygga, men då har Marita och John gjort ganska mycket själva samt använt en hel del dyrare material. De har bland annat använt miljövänlig färg inomhus, installerat ett IKEA-kök, köpt takfönster från Velux, lagt ett något dyrare golv samt införskaffat en luftvärmepump. I och med att deras snickare även var utbildad smed så var det han som fixade husets underrede. 

När huset väl var färdigställt resulterade det i en 18 kvadratmeter stor byggnad med 30 kvadratmeter golvyta. Här finns ett sovloft och teverum med 1,50 meter takhöjd, ett rymligt kök, arbetsrum och ett badrum med “spinningrum”. 
– Jag ville definitivt ha ett badkar och vi ville också ha en diskmaskin och plats för att rymma kläder, säger Marita. 

Istället för stegar har paret valt att ha något brantare trappor.
Det kompakta köket är det första man möts av när man kliver in i huset.

I många Tiny Houses använder man sig av stegar för att spara på utrymmet. Men det var inget som Marita och John ville ha, det skulle bli för mycket klättrande. Istället har de byggt två hyfsat branta trappor.  Trots att huset är väldigt litet till ytan så är det ingenting som paret själva märker av. 

– Många har frågat om det känns trångt, men det är verkligen ingenting som känns fel. Det känns stort och det säger även alla de som kommer in i huset. Köksavdelningen är väldigt öppen och har ungefär 3,5 meters takhöjd, berättar Marita. 

Hur ser framtidsplanerna ut?
– Vi har inga flyttplaner, vi har tänkt att vi ska bo här nu. Sen vet man inte när man blir gammal, det kanske inte är så enkelt att klättra i trapporna då. Men vi planerar att bo häri många år till, svarar Marita. 

Idag driver Marita ett eget företag som skrivcoach, och John arbetar på Malmö stad. Kontoret har hon i deras lilla Tiny House och sköter allt arbete hemifrån. Marita hjälper bland annat författare att fördjupa sitt skrivande men håller även egna kurser.

Vardagsrummet/tv-rummet som likt sovrummet är byggt som ett loft. Till höger syns John och katten Lolla.
Maritas arbetsplats, det lilla kontoret i huset.
På utsidan finns dessutom plats för en stor pool!

MEST LÄSTA

Senaste nytt