Lucia är här och många lockas av tanken på att bjuda på hembakade lussekatter. Men vad är egentligen billigast i tider av stigande matpriser – baka själv eller köpa i affär?
Kostnaden för ingredienser som jäst, mjöl, smör och saffran landar på ungefär 93 kronor för ett hembak. Saffran och smör står för de största utgifterna, enligt TV4 Nyheterna.
För ingredienser som jäst, mjöl, socker, ägg, mjölk, russin, smör och saffran landar kostnaden för ett hembak på omkring 93 kronor. Smör och saffran står för de största utgifterna.
– Hela julen har blivit dyrare. Mejeriprodukter är ju viktiga i den traditionella julen och de har blivit betydligt dyrare, säger Fredrik Andersson till TV4 Nyheterna.
Trots ökningen är hembakat fortfarande billigare. En lussekatt från ett konditori kostar runt 25 kronor, från butikens bake-off 12 kronor, medan en hembakad landar på cirka tre kronor styck.
Men är det alltid bäst att baka själv? Ur ett nationalekonomiskt perspektiv kan svaret vara mer komplicerat.
– Bakar du hemma så bakar du på din fritid som inte är beskattad. Det trillar in färre skattekronor. I välfärdstermer är det en annan fråga. Det kanske är så kul att baka lussekatter att det är värt den förlusten i skattekronor?, säger Fredrik Andersson.
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.