Med knappt en vecka kvar till jul är julklappshandlingen är i full gång. Men nu varnar tullpersonal för julklapparna som stoppas i tullen – på grund av livsfara.
– Det är saker som barn kan sätta i halsen, förgiftas av eller som kan göra att de får el i sig, säger Stefan Bercuk, tullinspektör i Helsingborg, till SVT Nyheter.
Tullen i Helsingborg har nyligen stoppat en stor leverans leksaker som var på väg till en svensk e-handlare. Bland produkterna som beslagtagits finns tomtemössor var inbyggda elljus kan börja brinna, smink för barn utan innehållsförteckning samt elscootrar i barnstorlek som inte lever upp till säkerhetskraven, rapporterar SVT Nyheter.
Leveransen ska ha innehållit tusentals leksaker, som nu stoppats från att nå svenska konsumenter. Leveransen är däremot bara en liten del av det som stoppas. Senaste åren har miljontals asientillverkade leksaker stoppats – just på grund av säkerhetsbristerna.
– Vi hittar allt från produkter som kan orsaka kvävning och elchocker till sådana som innehåller farliga kemikalier, säger Stefan Bercuk, tullinspektör till SVT Nyheter.
Leksakerna är ofta märkta med CE-symbolen, som egentligen ska garantera att produkten uppfyller EU:s säkerhetskrav. Men enligt Bercuk är denna märkning ofta förfalskad.
– CE-loggan är en av de mest piratkopierade symbolerna i världen, så man kan inte alltid lita på den, förklarar han.
Efter att Tullen beslagtagit leksaker skickas de vidare till myndigheter som Kemikalieinspektionen och Elsäkerhetsverket för granskning. Ofta leder kontrollerna till att produkterna förstörs eller skickas tillbaka till ursprungslandet, vilket bidrar till ytterligare negativa effekter på miljön.
För att undvika både att riskera något barns hälsa och minska de onödiga utsläppen uppmanar Tullen nu konsumenter att vara vaksamma när de handlar leksaker på nätet, särskilt ifrån okända säljare.
– Läs recensioner och känn efter om det går att inspektera varan i en fysisk butik innan köp, råder Bercuk.
LÄS MER:
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se