Undrar du vart pengarna tar vägen för dina rekorddyra elräkningar? Hemnytt kan avslöja vilka som profiterar på att du betalar rekordmycket.
Staten drar totalt in 100 miljarder kronor extra – över 100 miljarder kronor går till elproducenterna och finanshajar som köpt elkontrakt.
De rekordhöga elpriserna var en av de hetaste frågorna i valet och är det hetaste debattämnet i Sverige just nu. I södra och mellersta Sverige betalar vi flera gånger högre elpriser än normalt. Elen till en normal villa kan i vinter kosta 85000-95000 kronor, enligt Stockholms Handelskammare.
Vi på Hemnytt bestämde oss för att ta reda på exakt vart pengarna för din rekordhöga elräkning tar vägen. Vi ringde först till Svenska Kraftnät. De kunde inte svara. Sedan ringde vi till Vattenfall.
Deras pressansvariga hade heller ingen aning: ”Det är komplext” blev svaret. Energimarknadsinspektionen är den myndighet som ska övervaka den svenska elmarknaden, de borde väl veta? Inte heller deras informationsansvariga kunde berätta vart pengarna tar vägen.
Vi bestämde oss för att försöka spåra pengarna, krona för krona. En av de största posterna du fått betala för är de så kallade flaskhalsavgifterna. Det handlar om 21,5 miljarder kronor för 2021 och 65 miljarder kronor för 2022 som statliga Svenska Kraftnät bekräftar att de fått in på de så kallade kapacitetsavgifterna du får betala när el överförs mellan olika elprisområden i Sverige.
Fram tills i augusti fanns 55 miljarder kronor fonderade på ett konto hos Svenska Kraftnät, sedan har fonden fyllts på ännu mer. Dessutom har alla elkunder fått betala moms på dessa pengar, hittills en total extra intäkt på över 13 miljarder kronor för staten. På årsbasis totalt över 100 miljarder kronor när momsen har räknats in. Pengarna tillhör aktörerna på elmarknaden, enligt Svenska Kraftnät. Det är därifrån stödet som ska betalas ut i februari ska tas.
Ett lika stort klipp gör elproducenterna, som har flerdubblat sina intäkter på att sälja el sedan september förra året då elpriserna började skena. Men många miljarder går istället till olika aktörer som prissäkrat sin el.
Då varken Energimarknadsinspektionen eller Vattenfall kunde svara vände vi oss till en av Sveriges främsta experter på elmarknaden. Bengt Ekenstierna har varit vd för flera bolag inom E.On och Sydkraft samt varit vd för Baltic Cable och är idag oberoende expert på elmarknaden och debattör.
Genom att granska räkenskaperna för de olika elproducenterna och Svenska Kraftnät har Bengt Ekenstierna kommit fram till att de skenande elpriserna hittills kostat över 200 miljarder kronor för svenska privatpersoner och företag.
– Det är den största förmögenhetsöverföringen sedan 1930-talet. Det finns ingen bland de olika elaktörerna som är intresserad av att lösa problem, alla har intressen av att priserna fortsätter att vara höga, säger han till Hemnytt.
Om Svenska Kraftnät och staten har dragit in cirka 100 miljarder kronor bedöms elproducenterna ha tjänat 100 miljarder kronor extra på de extremt höga elpriserna. Samtidigt har staten dragit in 25 miljarder kronor extra på högre momsintäkter även på el. Den största elproducenten är Vattenfall som ägs av svenska staten. Även norska och finska staten är stora aktörer genom Statkraft och Fortum.
– De som profiterar mest är de som producerar och säljer elen. Framförallt de som har gammal produktion, vattenkraft och vindkraft. Min beräkning visar att de ökat sina intäkter med 100 miljarder kronor, säger Bengt Ekenstierna.
Det är dock inte säkert att alla 100 miljarderna har hamnat hos elproducenterna. De som handlar med terminskontrakt på börsen med elproduktion när leverantörer hedgar sin produktion kan ha gjort klipp på 10-tals miljarder kronor. Så runt om i världen sitter alltså finanshajar och traders och drar in miljarder på din el.
Orsaken till att elpriserna är så höga är inte i första hand att vi har brist på el eller att ett kärnkraftverk står still. Orsaken är att det är exportpriset på el som sätter priset för elkonsumenterna i södra och mellersta Sverige. Sverige är just nu Europas största elexportör.
– De höga elpriserna i Tyskland och Europa beror på att pengarna går till de som sitter på gas. Det är Storbritannien, Norge och USA som profiterar på extrema gaspriser. Elen som görs på gas blir extremt dyr och drar upp våra svenska elpriser, trots att vår el är billig att producera, säger Bengt Ekenstierna.
De svenska elkonsumenterna tvingas betala enligt en marginalprismodell. Kostnaden för den sist producerade Kilowatttimmen sätter priset för hela försäljningen på marknaden.
– Det är som att den sista droppen i hinken sätter priset på hur dyrt vattnet i hela hinken ska vara, det är en modell som inte längre fungerar, säger Bengt Ekenstierna.
Rutinerad journalist som skriver om bostad och ekonomi. Nås på [email protected]