Snart kan du dricka morgonkaffet på ett nytt, miljövänligt sätt.
Här är den nya uppfinningen – kaffebollarna – som skapats av ett schweiziskt företag.
När Nespresso skapade sina kaffekapslar blev det snabbt en världssuccé – och en miljardindustri. Mindre hushåll där man kanske bara vill brygga en eller två koppar i taget, sparar in på det onödiga spill som lätt kan förekomma i filterbryggare.
Och de speciella maskinerna som krävs för kaffekapslar blev ju nästan en statuspryl i köket.
Men det var en sak som Nespresso och alla efterföljare inte tänkte på i starten: kapslarna var inte miljövänliga. Aluminumförpackningen bryts inte så lätt ner efter användning.
Numera har kapslar i återvinningsbart material kommit ut på marknaden, men det verkar gå att sälja kaffe i ännu mer miljövänlig förpackning: det schweiziska företaget CoffeeB har tagit fram 100-procentigt komposterbara kaffebollar.
Varje kaffeboll är gjord av komprimerade kaffebönor, med ett tunt hölje gjort av sjögräs, som enligt tillverkaren är både hygieniskt, genomskinligt och smaklöst.
Och resterna av bollen – när du druckit upp ditt kaffe – har förmultnat helt efter fyra veckor.
Så länge bollarna förvaras i rumstemperatur eller kylskåp är hållbarheten cirka tre månader.
Men kaffebollarna kräver förstås en specialgjord maskin, den s k ”Globe machine”.
Priset verkar landa på drygt 1 000 kronor för maskinen och ett paket med nio kaffebollar kostar ca 50 kronor.
Just nu finns åtta olika smaker att välja på.
Kaffebollen fuktas först i maskinen för att det hårdpackade kaffet ska mjukas upp. Sen sticker maskinen hål i det tunna paketet, sprutar in mer hett vatten och klämmer ut det heta kaffet.
CoffeeB poängterar att kaffet är organiskt odlat och fairtrade-märkt. Och kaffemaskinen är delvis gjord av återvunnet material.
När eller om kaffebollarna kommer till den svenska marknaden är ännu inte bestämt.