Svenska elkrisen: “Vi kan tvingas stänga av elen i vinter”

I vinter kan elen i svenska hus stängas av – för första gången någonsin. 
Störst är risken i södra Sverige.
 – Ja, vi kan tvingas koppla bort elanvändare i vinter, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät.

Sverige har aldrig drabbats av elbrist. Men den här vintern kan mardrömmen bli verklighet, enligt Svenska kraftnät. I synnerhet om vi drabbas av många kalla och vindstilla vintermånader då det går åt extra mycket energi för att värma bostäder och lokaler.

Eftersom elbrist hotar elförsörjningen i hela landet kan Svenska Kraftnät beordra nätföretagen att koppla bort delar av elnätet, som annars skulle riskera en kollaps.

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk och systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige. Det betyder att man även bestämmer hur mycket el som ska kopplas bort och i vilka områden detta ska ske. 

I södra Sverige finns det en ökad risk för bortkoppling i vinter, och det beror på flera olika faktorer:

• Ringhals 4 kommer att vara bortkopplad fram till början av 2023. Det betyder att Sverige behöver importera mer el.

• Elproduktionen i våra grannländer och i Europa minskar påtagligt samtidigt som det fortsatt inte sker någon elhandel mellan Europa och Ryssland. 

• Om det blir en kall vinter så kan den s k tillförlitlighetsnormen överstigas. Du kan läsa mer här om vad det innebär.

Summan av punkterna: Det en ökad risk att elförbrukningen i delar av södra Sverige måste kopplas bort.

– Ja, vi har gått från låg till reell risk, vilket innebär att vi kan tvingas koppla bort elanvändare i vinter, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska Kraftnät.

Svenska Kraftnät vet i dag inte hur länge en eventuell bortkoppling kommer att pågå. 

Men det man vet, enligt nuvarande beräkningar, är att bortkoppling av el under en vinterdag med maxförbrukning kan bli mellan 200-600 MW. 
Det motsvarar som mest cirka två procent av den totala elförbrukningen i Sverige. 

Störst risk för bortkoppling finns i södra Sverige där elbristen är störst. 

Sedan maj i år har det svenska kraftsystemet haft en allt sämre utveckling. Svenska Kraftnät konstaterar i sin kalkyl att vi inte kommer kunna importera den el vi behöver i vinter, och det ökar risken för effektbrist i södra Sverige.

– Det är en stor fördel att det svenska kraftsystemet är en del av det europeiska elsystemet. I våra olika länder har vi olika kraftslag som kompletterar varandra. Men nu har vi ett mycket ansträngt försörjningsläge i våra grannländer på grund av en rad omvärldsfaktorer, säger Erik Ek.

På grund av att tiden – från order till att frånkoppling ska ske – är så kort har elnätsföretag inte möjlighet att förvarna när, vem och hur länge bortkopplingen kommer vara. 

Om situationen uppstår är målet att informera allmänheten så snabbt det går, genom bl a sms-utskick.

Svenska kraftnät varnar nu för att svenska hushåll kan drabbas av elavbrott i vinter.

Enligt Svenska Kraftnät kommer bortkoppling sannolikt att röra sig om timmar när förbrukningen är som högst, alltså tidig morgon och sen eftermiddag. Dessutom när det är kallt och produktionen av vindkraft är låg. 

– Om det skulle behövas en längre bortkoppling så kan det bli en s k roterande bortkoppling. Detta innebär att olika områden kopplas bort under en viss tid, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska Kraftnät.

Om svenska hushåll drabbas av elavbrott i vinter är tipset från elbolagen: stäng av vissa av dina apparater eller delar av din anläggning.

– Det förhindrar att allt kopplas på samtidigt när strömmen är tillbaka. Annars kan det bli nya elavbrott eftersom startströmmen är många gånger högre än lasten innan förbrukningsfrånkopplingen aktiverades, säger Karin Holm på Skånska Energi.