Äggets dag: Så gör du lyxiga äggmuffins

Låt fantasin flöda i köket idag, på Äggets dag.
Här får du unika recept på muffins, skapat av Marcus Frank, som driver Instagramkontot Mackans Kost.

Jodå, ägget har sin egen dag – och den infaller idag.  Äggets Dag instiftades av International Egg Commission 1996 och firas runt om i hela världen för att lyfta detta superlivsmedel: kökets viktigaste råvara, ägget.

– Vår vision är att svenska konsumenter äter minst ett ägg om dagen året runt, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg. 

En nygjord undersökning visar att 32 procent av konsumenterna i åldern 18-24 år har ökat sin konsumtion av ägg det senaste året, vilket är mycket glädjande.
Ägg passar den ekonomiskt medvetna konsumenten som vill göra hållbara och klimatsmarta val i butiken. Det är prisvärt, svinnsmart, gott och användbart till mycket.

– Ägg är råvara som ligger helt rätt i tiden. säger Marcus Frank, som driver Instagramkontot Mackans Kost. Ägg har lång hållbarhet när du förvarar det i kylen, både okokt och kokt. Ägg går att kombinera med massor av olika ingredienser och smaker. Äggröra och omelett är några av mina favoritäggrätter.

Marcus firar Äggets Dag på fredag, 14 oktober, med muffins till fredagsbubblet. Hans äggmuffins är fyllda med härliga smaker från basilika, soltorkade tomater och annat gott. 

Kokar du flera ägg på söndagen så har du frukost, lunch eller mellanmål klara för hela veckan. En av många som insett det smarta med ägg är statsminister Magdalena Andersson. I Youtube-kanalen ”Uppdrag mat” avslöjar hon att hon alltid har ett eller två kokta ägg med sig i handväskan som mellanmål: ”Det är praktiskt och gott om det uppstår en nödsituation och man blir hungrig”.

Lyxiga äggmuffins av Marcus Frank

Perfekta till såväl fredagsbubblet som till mellanmål. Det är bara att anpassa fyllningen till vad du är sugen på och har hemma för stunden.
(12 muffins)
12 ägg
2 dl matlagningsgrädde
2 dl smakrik ost
Färsk basilika
Finhackad rödlök
Soltorkade tomater i olja
Hackad bladspenat
Toppa med pizzakrydda

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop äggen med grädden, 1 dl riven ost, salta och peppra. Smörj formen med olja eller smör. Lägg lite riven ost i varje form. Fördela sedan finhackad basilika, rödlök, soltorkade tomater och bladspenat i formarna. Häll till sist över äggblandningen och toppa med pizzakrydda. Skicka in i ugnen i ungefär 20-25 minuter eller tills de ser färdiga ut.

Visste du att:

• 32 procent av konsumenterna i åldern 18-24 år har ökat sin konsumtion av ägg det senaste året.

• 8 av 10 tycker att det är ett måste att alltid ha ägg hemma. (Ägg toppar ”måste ha hemma-listan” framför andra livsmedel som bröd, mjölk, ris och potatis.)

• 7 av 10 konsumenter tycker att ägg är ett prisvärt livsmedel.

• 9 av 10 konsumenter anser att ägg är enkelt att tillaga och användbart till mycket.

• 86 procent äter ägg flera gånger per vecka. 

Källa: Undersökningen ”Attityder till ägg”, Ipsos, 2022.

MEST LÄSTA

Senaste nytt