“Använd ALDRIG vitlökspress” – kändiskocken varnar

Använd aldrig, aldrig, aldrig vitlökspress – det är kändiskocken Erik Videgårds budskap under sitt besök i Tv4 Nyhetsmorgon.
Man ska inte hålla på att pressa, upprepar han.

Lök är en ingrediens som kan höja en rätt till skyarna. Det tycker även kocken Erik Videgård som under ett segment i nyhetsmorgon på TV4 delade med sig av sina bästa löktips. Erik Videgård har arbetat som kock i många år, och enligt honom själv så är det många som ber honom om tips på hur man egentligen ska använda vitlök i köket.

–Jag får frågor om vitlök på min Instagram hela tiden. Mitt i vitlöken finns det en grodd som gör att även personer med känslig mage tål vitlök lite bättre. Själv tar jag alltid bort den när jag lagar mat eftersom den har en bitter smak, förklarar Erik Videgård i Nyhetsmorgon.

Skär bort groddarna i mitten på vitlöken så får det en bättre smak, rekommenderar kocken.

Det finns många sätt att hacka vitlök på, men en metod är strikt förbjudet enligt kocken.– En sak som man aldrig, aldrig, aldrig, aldrig ska göra är att pressa vitlöken i en vitlökspress, förklarar Erik Videgård samtidigt som han gestikulerar med armarna i luften. 

Trots vitlökspress är det något som finns i dom flesta hem så är det något som Erik Videgård starkt avråder ifrån att använda.  – När man gör det frigör man svavelämnen som gör att det luktar väldigt mycket och man ökar på bitterheten. Istället ska du pressa vitlöken med kniven. Det är jättelätt och sedan kan du bara skala och hacka den. Det går också bra att riva vitlöken med ett rivjärn. 

Istället för att pressa löken i en vitlökspress rekommenderar Videgård att man pressar den med kniven.