De olika budskapen om äggens inverkan på kolesterolet fick en Harvarddoktorand att på egen hand undersöka dess påverkan på kroppen. En månad och 720 ägg senare fick han svaret.
– Jag antog att det inte skulle öka mitt kolesterol att äta 720 ägg på en månad, säger Nick Norwitz.
Ägg har i årtionden haft dåligt rykte på grund av de höga nivåerna av kolesterol, det fettrika ämnet som bygger upp och skadar blodkärlen runt hjärtat. Nyare forskning visar dock att det inte har så stor inverkan på kolesterolet som man tidigare trott.
De olika budskapen fick Harvarddoktoranden Nick Norwitz att själv undersöka äggens påverkan på kroppen, skriver Daily Mail. Under en månads tid åt han 720 ägg för att se vad som hände med kolesterolvärdet.
– Jag antog att det inte skulle öka mitt kolesterol att äta 720 ägg på en månad, vilket enbart uppgår till 133 200 mg kolesterol. Specifikt skulle det inte öka mitt LDL-kolesterol, säger Nick Norwitz.
LDL-kolesterol är den dåliga typen av kolesterol, till skillnad från den mer hälsosamma typen HDL-kolesterol. En månad och 24 ägg om dagen senare kom resultatet.
– Det ökade faktiskt inte, inte ett dugg. Även om mitt kostintag av kolesterol mer än femdubblades, sjönk faktiskt mitt LDL-kolesterol, säger han.
Trots att ägg innehåller mycket kolesterol, cirka 186 milligram per ägg, visade det sig inte ha en negativ inverkan på kolesterolet. Förklaringen ligger i att tarmen binder kolesterol sig till receptorer på tarmcellerna, vilket gör att en hormon som kallas kolestener skickas ut.
Detta reser sedan genom blodet till levern, där det binder sig till en receptor som kallas GPR146. Det här signalerar till levern att producera mindre LDL-kolesterol, vilket hjälper att hålla kolesterolnivåerna på en bra nivå.
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.