Bengts klipp på solceller: “I grevens tid”

Rädslan för en kall vinter och extrema elpriser fick Bengt Näslund utanför Östersund att satsa på solceller.
– Med tanke på prisexplosionen på el är jag ute i grevens tid, säger han. 
Bengt räknar med att få tillbaka sin investering om sex-sju år, om elpriserna fortsätter att vara lika höga som idag. 

Bland husägarna i Sverige är svarta solpaneler på taken en allt vanligare syn. Och många skyndar sig nu att installera celler för att försöka hålla nere elkostnaderna under den kommande vintern.

I en ny undersökning av Vattenfall uppger hela 73 procent av villaägarna att de kan tänka sig installera solceller. 

Byarna strax norr om Östersund är inget undantag. Här har både villaägare och lantbrukare i snabb takt satsat på solkraft, trots att Jämtland är en av Sveriges mest solfattiga delar. 

Bengt Näslund, som bor i Krokom, väntar på att hans nybeställda solceller ska börja producera el om några veckor. 

Han har i många år klarat värmen tack vare sin stora vedpanna, men det är jobbigt att varje höst samla på sig så mycket ved att man ska klara sig en lång vinter i Jämtland. 

– Dessutom gillar jag tanken på att kunna bli självförsörjande på el, åtminstone under sommaren. Jag har ett stort ladugårdstak där det får plats 40 stycken paneler som kommer producera 15 000 kWh per år. Jag förbrukar 20 000 kWh, så jag får hugga lite mer ved ett tag till.

Ett ladugårdstak är perfekt för en stor solanläggning. Bengt Näslund får plast med 40 solpaneler.

– Men jag tror faktiskt att jag kommer kunna sälja lite el till Jämtkraft i framtiden. Och jag kanske satsar på fler solpaneler om allt fungerar.

Bengt gjorde en kalkyl ihop med firman som säljer solcellsanläggningen och om elpriset hamnar på två kr/ KWh så ska Bengt ha en återbetalningstid på ca sex-sju år. 

Tidigare har solcellers återbetalningstid legat i snitt på mellan 10 till 14 år i Sverige. 

Vad säger alla dina grannar som redan skaffat solpaneler?

– De är väldigt nöjda, framför allt känner de sig mycket lugnare när de ser elpriserna rusa iväg till hiskeliga nivåer.

138 000 personer har hittills utnyttjat det gröna skatteavdraget.

Vattenfall har gjort en intressant uträkning: om alla villatak i Sverige hade solpaneler hade det kunnat generera 10,9 miljarder kWh solenergi på ett år. Det är tillräckligt mycket för att försörja alla villor i Stockholm, Malmö och Göteborg – dessutom alla i Norrland. 

– Siffrorna visar den enorma potentialen med solenergi i Sverige. Med dagens elpriser blir det antagligen lättare att fatta beslut om att investera i sådana lösningar. Effekten i plånboken kan bli märkbar snabbare, säger Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall.

– Det är glädjande för klimatet att fler vill investera i solceller, men innebär också ett högt tryck på leverantörerna och att väntetiden kan bli längre än vanligt.

När beställde Bengt Näslund sina solceller?

– I juli. Då hade firman i Östersund kinesiska solpaneler på lager och kunde lova att installera redan i höst. Så jag gjorde nog beställningen i grevens tid, nu är det nog lång för att få en solanläggning på sitt hus. 

Sedan det gröna skatteavdraget för solceller, laddstolpar och batterier infördes för 1,5 år sedan har totalt 138 000 personer använt sig av avdraget.
Bara det senaste halvåret har skatteavdraget ökat med 140 procent jämfört med samma period i fjol.

Lästips: Billigare ladda elbil med dieselkraftverk i vinter

Guide: Tips för dig som vill installera solceller