Frukosten som ger dig en superstart på dagen

Chiapudding är en perfekt frukost för dig som vill starta dagen med någonting gott och hälsosamt. Chiapuddingen, som går att smaksätta med precis vad du vill, är fulladdad med fiber, omega-3, protein och mineraler som håller energin uppe hela dagen. Här kommer receptet på hur du gör din egen supergoda chiapudding hemma. 

Chiapudding är en grym frukost för dig som inte orkar stå och göra frukost varje morgon, utan denna frukost gör du kvällen innan, och du kan till och med äta den på språng när du har bråttom.Det är viktigt att ge chiapuddingen tid att stå i kylen och svälla i några timmar, gärna över natten. Det gör att chiafröerna får chans att svälla och skapa den puddingliknande konsistensen, och om du inte låter chiafröerna svälla tillräckligt länge kan chiapuddingen bli rinnig.

Puddingen går även bra att smaksätta med kryddor, som exempelvis kardemumma, kanel eller kakao, men prova dig fram och se vad du tycker passar.

Recept Chiapudding

Tid: 10 minuter + 4 timmar i kylen
Svårighetsgrad:
 1 av 5.
Antal: 2 portioner
Redskap: Skål, sked, burkar med lock

Ingredienser:

  • 2 dl mjölk (eller valfri växtbaserad mjölk)
  • 3 msk chiafrön
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Valfria tillbehör, till exempel färska eller frysta bär, banan, kokosflingor, granola, müsli, nötter eller frön.

Gör så här:

  • Blanda mjölk, chiafrön, vaniljsocker i en skål och rör om väl.
  • Fördela blandningen över två burkar med lock och ställ in i kylen i minst 4 timmar, men helst över natten.
  • Ta ut chiapuddingen ur kylen och toppa med valfria tillbehör.

Tips:

Det går utmärkt att använda sig av växtbaserad mjölk för att göra chiapuddingen vegansk, till exempel mandelmjölk, havremjölk eller kokosmjölk. Chiapudding är en perfekt frukost för dig som är vegan, eftersom chiapudding innehåller mycket protein, fiber, omega-3 och mineraler, och du kan toppa den med veganska tillbehör som frukt, bär, nötter eller müsli.