Krisande Tyskland skulle kunna återstarta nio kärnkraftsreaktorer snabbt och till låg kostnad. Det visar en nyligen publicerad rapport.
– Jag tror att Tyskland kommer göra det när de har lidit tillräckligt, säger Jan Emblemsvåg, professor, Institutionen för havsoperationer och byggteknik vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet.
Tyskland brukar kallas för Europas ekonomiska motor, men kämpar i dagsläget mot flera större kriser. Ekonomin går trögt, de dras med en regeringskris och elpriserna är höga. Men landet, som är ett av de mest kärnkraftskritiska i världen, kanske hittar en av lösningarna på problem i just kärnkraften. Det tror Jan Emblemsvåg, speciellt om det blir en jobbig vinter.
– Ja, jag tror att Tyskland kommer göra det när de har lidit tillräckligt. Just nu finns det däremot för många i Tyskland som tror att en modern ekonomi kan drivas på väderberoende kraft. Detta kan dock snabbt ändras, vilket vi sett i många länder, säger han till Tidningen Näringslivet.
Tysklands tidigare flotta av fossilfri kärnkraft producerade som mest lika mycket el som hela Sverige. Den 15 april 2023 togs de tre sista reaktorerna från elnätet.
Men den regeringskris som utbröt i november kan komma att ändra på det. CDU, som Angela Merkel ledde 2000 till 2018, tros av många experter vinna nyvalet den 23 februari. De har den senaste tiden försiktigt öppnat för ny kärnkraft.
Samtidigt har energianalysföretaget Radiant Energy Group nyligen producerat en rapport, som sett över de ekonomiska och tekniska förutsättningarna att genomföra en återstart av de nedlagda kärnkraftverken i Tyskland.
Enligt rapporten skulle 9 av de 31 reaktorer Tyskland håller på att avveckla kunna återstartas. Det både snabbt och till en låg kostnad. Jan Emblensvåg tror att alternativet är det billigaste och mest klimatvänliga för hela Europa.
– Om de tyska kärnkraftverken från 2002 hade drivits på samma sätt som i USA, alltså som baskraft, skulle de vid slutet av 2022 ha producerat ungefär lika mycket el som all förnybar energi gjorde samma år. Samtidigt hade Tyskland sparat nästan 600 miljarder euro och nått samma minskning av växthusgasutsläpp som i dag, säger han.
LÄS MER:
Har bland annat jobbat som journalist på nyhetsbyrån TT.