Därför går du inte ner i vikt av löpning

Tvärtemot vad många tror så är inte löpning ett särskilt effektivt sätt att gå ner i vikt på, det visar en ny finsk studie. Däremot visade sig löpningen hjälpa till att bibehålla en ungdomlig kropp när du åldras. Nyckeln till en effektiv viktminskning är en kombination av både träning och en näringsrik kost – menar forskarna. 

Att löpning inte är särskilt effektivt mot viktminskning, det hävdar författarna till en ny studie från Jyväskylä universitet i Finland. Studien som nyligen publicerades i Frontiers in Sports and Active Living visade däremot att fortsatt löpning under en persons livstid kan förhindra att man går upp i vikt. Studien visade att personer som fortsatte springa under hela sin livstid kunde undvika att få ökad fettmassa och minskad muskelmassa. Något som vi tenderar att uppleva när vi åldras. 

Vill man däremot gå ner i vikt så gäller det att inte bara fokusera på träningen. Våra kroppar tenderar att kompensera för ökad aktivitet genom att bromsa vår ämnesomsättning som en skyddsåtgärd mot svält. Därför menar forskarna att även kosten spelar en central roll när det kommer till viktminskning. 

Foto: Jenny Hill

Ari Jonisch som är VD för Main Street Radiology så väl som Chief-of-Service vid New York -Presbyterian/Queens menar att löpning har många hälsofördelar och kan vara en del i att uppnå viktminskning, men att det inte den enda lösningen. Han menar att effektiv viktminskning sker genom en kombination av regelbunden träning och en näringsrik kost. 

– Regelbunden fysisk aktivitet som löpning är viktigt för den allmänna hälsan, men kostval är nyckeln för att skapa det nödvändiga kaloriunderskottet (…) En balanserad kost med fokus på hela livsmedel, magra proteiner, frukt, grönsaker och komplexa kolhydrater rekommenderas, säger Ari Jonisch.

Jonisch råder också att lägga till styrketräning till sin träningsrutin rutin. I och med att det hjälper kroppen att bygga muskelmassa, ökar ämnesomsättningen och hjälper till med viktminskningen. 

– Ett tillvägagångssätt där man kombinerar regelbunden träning med en näringsrik kost, det är nyckeln till långsiktig viktkontroll, säger Ari Jonisch. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt