Därför ska du strunta i att rensa ogräs – lata dig istället

In med rensjärnet och bekämpningsmedlet i förrådet, och fram med hängmattan. Dagens trädgårdsideal kan utgöra ett hot för den biologiska mångfalden. Bristande kunskap gör att många rensar bort ogräs som faktiskt gör nytta.

Intresset för att odla har ökat under de senaste åren. Många trädgårdsägare drömmer om en grönskande och livfull trädgård, utan ogräs och “fula” växter. 
Men vad är egentligen ogräs?

Okunskapen för biologisk mångfald, naturens kretslopp och dess ekologiska system, har bidragit till att många rensar ut fel sorts “ogräs”. Därför kampanjar nu Pollinera Sverige, med “Älska ogräs och vilda växter”.  Kampanjen går ut på att förändra normen för vad en trädgård ska vara, samt öka intresset för de växter som naturligt finns omkring oss. 

Många av de växter vi rensar ut i trädgården är egentligen viktig föda för våra pollinatörer. Bara en liten fjärilslarv behöver ett flertal olika växter för att överleva. Även gamla träd och död ved fungerar utmärkt som bostad för pollinatörer, så var inte kvick med att städa bort gamla grenar från trädgården. 

Några av de växter som vi ofta klassar som ogräs, men som istället pollinatörer älskar är bland annat: maskros, kirskål, hundkex och rallarros. Om du någon gång behöver ta ner en liten del av växterna, så finns det dessutom massvis av kreativa recept på hur de kan användas i matlagningen.

Genom att bevara de växter som naturligt växer på din gräsmatta så hjälper du till att bevara vår natur. Spar på både tid och energi, och strunta i att rensa ogräs i sommar!  Läs mer här.
Fakta hämtad från: Pollinera Sverige och Naturvårdsverket

MEST LÄSTA

Senaste nytt