Drog ner värmen till 18 grader – fick ändå skyhög elräkning

Trots att Gunnar och familjen gjorde allt för att minska elförbrukningen blev räkningen för december skyhög.
– Vi drog ner värmen till 18 grader och frös inomhus i december, ändå landade elkostnaden på 15 000 kronor, säger Gunnar. 

I dagarna har de stora elbolagen Eon, Vattenfall och Fortum skickat ut sina fakturor som landat i brevlådorna. För 100 000-tals svenskar är räkningarna en rejäl smocka.  Gunnar är en av alla som fått en skyhög räkning för december. Han bor i en ganska nybyggd och välisolerad villa på 120 kvadratmeter norr om Stockholm. 

Här har han och familjen med tre barn försökt att följa alla råd med att spara så mycket el som man bara kan. Familjen har dragit ner på duschar, tvättmaskinerna är igång på nätter och temperaturen inomhus är nere på 18 grader.
Ändå landade elräkningen för december på 15 000 kronor. I januari i fjol betalade han 9 000 kronor. 
– Om vi inte dragit ner på värmen så hade räkningen hamnat över 20 000 kronor, säger Gunnar.

De första veckorna i december rusade elpriserna upp på de högsta nivåerna sedan energikrisen började, med toppar runt 4-5 kronor/kWh. Kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 ur drift och Ringhals 4 stängdes av för reparation fram till den 23 februari. 
– Det hade kunnat bli ännu värre om inte elpriserna sjönk sista veckan i december, säger Gunnar. Men vi har verkligen frusit hemma och gjort allt för att minska elkostnaderna. 

Nu fruktar Gunnar kommande vintermånader och vad räkningarna kommer att landa på.
– Jag vet faktiskt inte hur jag ska klara räkningarna. Kanske behöver jag låna för att fixa privatekonomin. 

Elbolagen har tidigare berättat om ett ökat tryck på sina kundtjänster när allt fler hör av sig angående räkningar de inte kan betala. 
– Det rör sig om stora pengar. Det är inte bra för någon. Redan i fjol började allt fler höra av sig. Det har blivit allmängods att man pratar om elen. Man är orolig för kommande räkningar och behöver råd, säger Lars Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall, till Aftonbladet

Gunnar sitter nu med en skyhög elräkning på 15 000 kronor och är väldigt besviken på regeringen:
– Ja, regeringen gick till val på att det skulle finans ett elpristak på plats i november, så att ingen skulle behöva vara orolig. Men det infriades aldrig. Det blir en kompensation som kanske kommer i februari. Så det känns som ett otroligt svek från regeringen, säger han.

Strax innan de höga elräkningarna landade i hushållens brevlådor gick regeringen ut med ett löfte om nytt elstöd som ska täcka de höga priserna i slutet av 2022. Även norrlänningarna ska få pengar den här gången. 
Stödet kommer att baseras på elpriserna i november och december 2022 och delas ut till hushåll där elpriset i snitt legat över 75 öre per kilowattimme. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt