Drömschema hos Volvo: Ledigt 5 dagar / vecka

På Volvo Cars Göteborg finns troligen Sveriges kortaste arbetsvecka. Vissa av Volvos bilbyggare har något av ett drömschema: Två arbetsdagar och ledigt fem dagar i veckan.

Heltid, deltid eller dubbeljobb? Realiteten är att de flesta heltidstjänster rör sig om 40-timmarsveckor, ibland till och med mer. Men så är det inte på helgskiftet på Volvo Cars Göteborg. Där räknas 24 timmar i veckan som heltid, skriver CarupTidningen Arbetet har talat med Michael Blohm som är informationsansvarig på IF Metalls verkstadsklubb på Volvo Cars.
– Att jobba 12-timmarspass är långt och inte för alla. Men att bara behöva gå till jobbet två dagar i veckan och vara ledig resten, det väger upp det för många, säger han till Arbetet

Huruvida helgskiftet på Volvo Cars har Sveriges kortaste arbetsvecka är svårt att slå fast med säkerhet men det ligger med all sannolikhet tämligen bra till. Anledningen är det så kallade helgskiftet som omfattar cirka 50 anställda. När resten av landet jobbar fem dagar och är ledig två, är det istället helt tvärt om för helgarbetare i Göteborg. Men de anställda får försöka sina lördagar och söndagar.

De som jobbar varje lördag och söndag får en arbetsvecka på 24 timmar.

De arbetar två pass per helg. Det ena börjar vid midnatt och slutar lunchtid på lördagen. Det andra skiftet börjar söndag förmiddag. Totalt blir det 24 timmar i veckan. Dessutom så har de helganställda arbetsförkortning med avsättningar till arbetstidsbank. Lönen kan enligt Volvo Cars verkstadsklubb ligga på cirka 45 000 kronor i månaden inklusive tillägg, men om det gäller helgskiftet är oklart.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt