Elbil kan ha startat branden – nu stäms Porsche

Bilfartyget Felicity Ace började brinna på öppet hav och en elbil kan ha varit orsaken. Batterierna i bilen tros ha orsakat branden och 400 fordon från flera lyxmärken förstördes helt. Tyska biljätten Volkswagen stäms nu på 100-tals miljoner kronor.

Bilfartyget Felicity Ace började brinna mitt på Atlanten i februari 2022, skriver Carup. Fartyget sjönk till havets botten med 4000 bilar ombord under bogsering. Många var dyrbara sport- och lyxbilar. Nu får den dramatiska branden sitt juridiska efterspel. 

Två stämningar har nu lämnats in av bland annat fartygsoperatören Mitsui OSK Lines och försäkringsbolaget Allianz SE, rapporterar Bloomberg. De hävdar att litiumjonbatterierna i en Porsche Taycan elbil ska ha orsakat den dramatiska branden. Parterna som stämt Porsche och Volkswagen Group hävdar dessutom att den tyska tillverkaren inte informerat om risker med att transportera elbilar på bilfartyg.  Volkswagen bekräftar stämningen, men vill inte ytterligare kommentera. 

Båten brann fortfarande efter en vecka.

Felicity Ace drev brinnande omkring på Atlanten under en vecka i februari. Fartyget fattade eld cirka 320 km söder om Azorerna när det var på väg från Emden i Tyskland till Rhode Island i USA. Rättegångar ska nu fastställa om det går att bevisa vilken bil som startat en brand på ett fartyg som ligger på havets botten.

MEST LÄSTA

Senaste nytt