Elbilister får kritik i fjällen: ”Urinerar på husväggar”

Elbilarna skapar kaos i fjällen. Överfulla laddstationer skapar trafikstockningar och avsaknaden av toalett gör att bilisterna kissar på husväggar i centrala Malung.  
– Med ökad försäljning av elbilar blir problemen bara större, säger Göran Eriksson, ordförande för Malungshandlarna, till P4 Dalarna

Ett nytt fenomen har dykt upp i Malung som ligger ungefär 1 timme från Sälen. Nybyggda laddstationer centralt i Malung har inga närliggande toaletter. Därför är det ingen ovanlig syn att se elbilister stå och urinera längs husfasaderna. Förutom urinerandet har det även bidragit till trafikstockning.
Det finns ingen parkeringsmöjlighet när de står och väntar utan de ställer sig mitt i gatan. Det blir köer in på vår infart, säger Sandra Gunnarsson granne med laddstationerna, till P4 Dalarna

Vanliga bilister brukar kunna låna toaletter på närliggande mackar framförallt under dagtid. Det är något elbilisterna inte har samma möjlighet till, menar Göran Eriksson.
De centrala laddstationerna borde ta sitt ansvar och sätta upp toaletter, säger han till P4 Dalarna.  

För alla i Malung är inte laddstationerna bara kopplade till något negativt. En närliggande restaurang har sett en större ökning av kunder sedan stationerna sattes upp.
Det är fler som kommer in och stannar, säger Lina Nilsson, restaurangägare till P4 Dalarna.  

Malung-Sälens politiker har insett allvaret i problemet och kommer vidta åtgärder, säger kommunens socialdemokratiska kommunalråd Hans Unander.
Vi behöver föra en diskussion med näringsidkarna i centrala Malung , säger han till P4 Dalarna.
Fotnot: Bilden är tagen vide ett annat tillfälle.

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt