Elvis privatjet ska byggas om – till lyxig husbil 

Han har just köpt Elvis Presleys skrotfärdiga privatjet för 2,5 miljoner kronor. Nu ska flygentusiasten James Webb förvandla flygplanet till – en husbil.
– Jag tror att det är många som är beredda att betala en rejäl summa för att få övernatta i en husbil som skapats av Elvis flygplan, säger James.

1976 köpte Elvis Presley en privatjet – Lockheed JetStar L-1329 – som en julklapp till sig själv. Det var en av de sista dyra sakerna som han unnade sig. Bara ett år senare avled han, 42 år gammal. Det är tveksamt om han ens tog en flygtur i sitt plan, inrett i favoritmaterialen sammet och guld. 
Men det spelar inte så stor roll om man både gillar flygplan och Elvis – den amerikanske flygentusiasten James Webb skrapade ihop alla sina sparade slantar när han nåddes av nyheten att flygplanet skulle säljas på auktion i förra veckan. James vann budgivningen som landade på 2,5 miljoner kronor. 

I 40 år har Elvis privatjet förfallit på en liten flygplats i Roswell, New Mexico. Bilderna visar hur flygplanet är bortom all räddning med trasig kaross och inredning. James Webb har fått veta att en upprustning av planet till sin forna glans skulle kosta ca 60 miljoner kronor. 
– Jag har förstås inte en sån förmögenhet. Och experter är tveksamma till att planet skulle bli flygdugligt efter så lång tid. 

Elvis privatjet har stått på Roswells flygplats, New Mexico, i 40 år.

James Webb har istället valt ett helt annat öde för Elvis gamla flygplan. Det ska förvandlas till en lyxig husbil. Vingarna har redan kapats och allt har lastats på en lastbil som är på väg till Florida där James strax ska starta sitt stora projekt i ett garage.
– Planet har allt som behövs: från hjul till generator, vattensystem och infotainmentutrustning, säger han.
– Jag tror att det är många som är beredda att betala en rejäl summa för att få övernatta i en husbil som skapats av Elvis flygplan.

– Om Dolly Parton kan hyra ut sin tour-buss, Gypsy Wagon, för 100 000 kronor per natt så måste det finnas även en marknad för en ”Elvis-husbil”. Man kan ju ta en husbil runt USA och få uppmärksamhet, säger James Webb.

Fakta Elvis Presleys flygplan

Elvis köpte planet, ett Lockheed Jetstar, i december 1976 enligt auktionsfirman Mecum, och det var då bara ett av flera plan i musiklegendarens ägo. 
Det rödmålade planet med gulddetaljer har plats för sex passagerare som kan sitta i pösiga röda sammetsfåtöljer. 

Ombord finns också dåtidens lyxinredning såsom en mikrovågsugn, en tjock-tv med videobandspelare och även en kassettbandspelare.
Toaletten är utrustad med marmorhandfat och guldfärgade kranar. Planet saknar motorer.

Elvis ägde även ytterligare ett jetplan av modellen “Lockheed Jetstar”. Det andra planet ägde kallas “Hound Dog II” och står fortfarande beläget på Graceland, där rocklegenden bodde. Där står även hans Convair 880-jet som har fått namnet Lisa Marie, efter Elvis Presleys dotter Lisa Marie Presley.

James Webb visar upp Elvis privatjet som nu är köpt för 2,5 miljoner kr.
Insidan av Elvis privatjet.
En cockpit bort räddning.
Har stått och förfallit i 40 år.
Elvis flygplan.
Han köpte planet som en julklapp till sig själv 1976.
Mikrovågsugn på planet.
Toaletten.
Ska förvandlas til en husbil.

MEST LÄSTA

Senaste nytt