Ett franskt par som varit amatörpaleontologer i stora delar av sitt liv ligger bakom det nya superfyndet. Ett enormt fossilrikt område i södra Frankrike som får paleontologer från hela världen att vallfärda.
– Det är verkligen en helt otrolig värld, förklarar Farid Saleh, som forskar i paleontologi vid Lausanne universitet i ett pressmeddelande om studien.
Eric Monceret och Sylvie Moceret-Goujon är det franska amatörpaleontologer paret som lyckats hitta det enorma fossilrika området. Förutom dess storlek är utbudet av fossilerna ett av de största i världen från den ordoviciska perioden, som sträcker sig från 485 till 444 miljoner år sedan enligt studien.
Platsen har nu fått namnet Cabrières Biota och ska ha nästan 400 olika välbevarade fossiler. Hittills har paleontologer funnit fossiler av svampar, koraller, alger och forntida leddjur och maneter. Fossilerna är inbäddade i en blandning av lerskiffer och slitsten.
En av de viktigaste upptäckterna med fyndet är platsens betydelse för livet på jorden för en halv miljard år sedan. Under den tiden befann sig Cabrières Biota på sydpolen, men ska ha fungerat som en tillflyktsort för arter som flydde den globala uppvärmningen som rådde vid ekvatorn under denna tid.
– I och med den tidens intensiva globala uppvärmning levde djuren på polära breddgrader och undkom extrema temperaturer. Detta avlägsna förflutna ger oss en glimt av vår eventuella framtid”, förklarar Farid Saleh i ett pressmeddelande.
LÄS MER:
William Karlsson bevakar ekonomi, teknik och motor och är examinerad journalist och har bland annat arbetat på Sveriges Radio och Sörmlands Nyheter.