Unik 8-kantig stuga säljs – vid Europas bästa fiskevatten

Högt upp i norr står ett sagolikt hus med ett utmärkt läge för fiske och friluftsliv. Det åttakantiga huset är i princip helt och hållet byggt i trä, här finns dessutom en vedspis som fungerar till både uppvärmning och matlagning. En gemytlig plats för avkoppling och lugn.
“Här kan du koppla av och finna tjusning i det enkla och primitiva”, skriver mäklaren.

Skvalpande friskt vatten, magisk natur och gott om fisk. Torne älv är en av Sveriges nationalälvar och även Norrbottens längsta älv. Den 520 kilometer långa älven lockar årligen till sig fiskesugna besökare. Här finns nämligen lax, gädda, harr, röding och många fler fiskarter. Just laxen är den som lockar mest. En dröm för den som gillar att fiska. 

Nu säljs här en lustig liten stuga, precis intill älven. Stugan ligger belägen i Vittangi tillhörande Kiruna. Det är en åttakantig träbyggnad med rött tak. Utifrån ser det ut som ett litet sagohus från trollskogen. 

Foton: Egendomsbyrån

“Här kan du koppla av och finna tjusning i det enkla och primitiva. Du kan njuta av morgonkaffet tillsammans med varma frukostbullar från vedspisens ugn…njuta av att sitta och grilla på kvällen efter en dag ute i naturen”, skriver mäklaren Jørgen Johansen från Egendomsbyrån.

Stugan har en boyta om totalt 30 kvadratmeter. Golv, tak och väggar är i trä. I det åttakantiga rummet finns en trevlig vedspis från 2012, spisen kan användas som uppvärmning men också till matlagning och bakugn. 

I det åttakantiga rummet ligger även ett kök. I köket finns plats för ett mindre köksbord. Här finns även en matkällare som nås via en lucka i golvet. Matkällaren är ungefär en meter djup. Utöver köket finns en yta för övernattning. Där finns plats för hopfällbara sängar. 

År 1674 grundades Vittangi by av Henrik Mickelsson Kyrö. Idag är Vittangi Kirunas största tätort beläget på landsbygden. Här finns bland annat ett rikt föreningsliv, grundskola och livsmedelsaffär. 

Men byn är även känd för något helt annat, nämligen en ovanlig genmutation. En del av byns invånare bär på den sällsynta “Vittangisjukan”. Genmutationen gör att man inte känner någon smärta. Det är en extremt ovanlig mutation och kallas även för “Norrbottnisk ärftlig smärtokänslighet”. 

Stugan som säljs här ligger cirka 2 mil från samhället i Vittangi. På fastigheten finns även ett utedass, ett ved- och virkesskjul och ett alldeles nytt förråd. Det finns dessutom en planerad bastu som går att färdigställa. 

“Oavsett om man är intresserad av fiske, vandring, bärplockning eller fågelskådning – alla blir tillfredsställda. För den som inte känner till området finns goda möjligheter till guidade turer”, skriver mäklaren. 

Området är ett av de bästa i Europa när det kommer till sportfiske. Här finns det sex stycken älvar inom cirka 10 mils avstånd. Just nu ligger utgångspriset på 550 000 kronor.
Läs mer här.

MEST LÄSTA

Senaste nytt