Hade rätt om stärkt krona – här är hans nya prognos

Storbanken DNB varnar för att kronan ska rasa mot både dollarn och euron nästa år. Men Handelsbankens valutaanalytiker går emot. Deras expert fick rätt i våras – och nu tror han på en ännu starkare krona.
– Det vore inte konstigt om den stärktes en del härifrån, säger Tommy Von Brömsen.

Kronan har stärkts med 9,6 procent mot dollar och tre procent mot dollarn de senaste 12 månaderna. Nu varnar DNB:s valutaexpert för att kronan ska rasa under nästa år. De spår att en euro ska kosta 11,80 kronor jämfört med dagens nivå på 11,30. Även dollarn ska stärkas, enligt DNB. Men nu går Handelsbanken emot i en ny prognos. Deras valutastrateg Tommy von Brömsen fick rätt i sin tidigare prognos hos NU.se i våras att kronan skulle stärkas. Nu tror han på ännu starkare krona.

– Allting beror på vilken vikt man sätter vid olika drivfaktorer framöver. Jag vet inte hur DNB resonerar, men om de exempelvis tittar över tio år och ser en trend, att kronan blir svagare och svagare, kanske de räknar med att den trenden kommer fortsätta, säger Handelsbankens valutastrateg Tommy Von Brömsen.

Handelsbankens analys är betydligt mer optimistisk och där de räknar med en ekonomisk mjuklandning. Bland annat var förra veckans besked från Federal Reserves sänkning av styrräntan något som Handelsbanken väntat sig. Beskedet från den amerikanska storbanken tyder på att vi är påväg mot en stabil ekonomisk övergång.

– Vi har ju starkare krona i vår prognos, den stora drivkraften är att vi får den där mjuklandningen i ekonomin som alla pratar om. Får vi en mjuklandning och vi börjar inse att den faktiskt kommer, då kommer riskaptiten tillbaka på marknaderna och oron minskar kring det globala konjukturläget. I en sån miljö brukar kronan gå starkt, säger valutastrategen.

En annan faktor är hur Riksbanken tros agera. Tidigare har de drivit en expansiv penningpolitik, något valutastrategen inte tror de kommer återgå till.
– Man kommer vara lite stramare framöver och det kommer gynna kronan. Då kan kronan komma tillbaka till nivåer som vi bedömer är mer långsiktigt hållbara, säger Von Brömsen.

Kronan ligger nere på historiskt låga nivåer. Handelsbanken tror att det snarare är sannolikt att kronan stärks från bottennivåerna, snarare än att de försämras ytterligare.
– Det vore inte konstigt om den stärktes en del härifrån, säger Tommy Von Brömsen.

Enligt Ulf Andersson, chefsekonomen för DNB i Sverige berättar i en intervju med TT varför de har en dystrare prognos. Marknadsoro, låg likvidet och sparandeöverskott i Sverige några av anledningarna. Enligt DNB:s beräkningar kommer euron på 12 månaders sikt kosta 11,80 kronor, omkring fyra procent mer än den gör i dag. Också tror man att dollarn blir dyrare.
– Jag ser inte vad som skulle få kronan att gå mycket starkare givet vilka faktorer som tagit den dit vi är i dag. Vad har förändrats? säger Ulf Andersson.
Bild ovan: Riksbanken
LÄS MER: