Med några enkla knep går det att spara många hundralappar på tågbiljetten. Att vara ute i god tid är viktigt. Men är man inte det finns det andra sätt – om man är beredd att anpassa sig.
– Om man kan åka på en tid som känns lite obekväm eller en dag som inte så många reser på kan man hitta väldigt bra priser, säger Maria Hofberg, kommersiell chef på VR Snabbtåg.
Sedan slutet av 1980-talet följer tågbolagen ett dynamiskt prissättningssystem. Förr styrdes priserna av hur många kilometer resan var, men idag gäller tillgång och efterfrågan.
– Resorna är som billigast när biljetterna är nysläppta och tågsätena är tomma, säger Per J Andersson, journalist på resemagasinet Vagabond och sakkunnig i ämnet, till DN.
Att försöka hitta ett bättre pris genom att söka på en resa flera gånger, fungerar alltså inte. Det allra bästa är alltså att vara ute i god tid. Peter Kraméus, presskommunikatör på SJ, tipsar om att boka biljetter minst två veckor före resan. Efter den tidpunkten börjar priserna stiga snabbare.
– Om du tar en avgång måndag morgon från Göteborg till Stockholm som legat på försäljning i fyra månader, så kan den första som köpte en biljett ha fått den för kanske 225–275 kronor. Den sista biljetten vid en sådan avgång, som säljs dagen innan, kan gå för uppemot 1 000 kronor, säger han till tidningen.
För den som av någon anledning missat att vara ute i god tid, eller som sent bestämmer sig för en spontanresa, finns dock alternativ. Maria Hofberg är kommersiell chef på VR Snabbtåg, som kör mellan Stockholm och Göteborg. Hos VR är biljettpriserna ofta billigare på tisdagar, onsdagar och lördagar. Tisdagar kring lunch och tidigt på eftermiddagen är det som allra billigast.
– Om man i stället kan åka på en tid som känns lite obekväm eller en dag som inte så många reser på kan man hitta väldigt bra priser även kort inpå avgången, säger hon.
Hofberg menar på att fredagar och söndagar bör undvikas om man vill komma undan billigt. Men måste man resa exempelvis en fredag, så är det värt att titta efter den tidigaste avgången.
– Den kan vara 700 kronor billigare än om man skulle åka på eftermiddagen, säger hon.
Per J Andersson tipsar också om att boka biljett direkt på tågoperatörernas webbsidor och mobilappar, och inte från resebyråer. För där flygbiljetter ofta är billigare på resebyråerna, är det det motsatta med tågbiljetter.
– De får inte billigare tågbiljetter från tågbolagen, utan de får samma pris som du och sedan lägger de på för servicen de bokar, säger han.
LÄS MER:
Har bland annat jobbat som journalist på nyhetsbyrån TT.