Fick 20 miljoner – för avklippt finger

Tumlös man 20 miljoner rikare. Efter en åtta år lång juridisk strid lyckades en X5-ägare vinna mot BMW efter att han förlorat sin tumme på grund av bilens soft-close funktion. Biltillverkaren hävdar fortfarande att bilen är säker och kommer inte göra några ändringar på sin dörrdesign. 

Det var 2016 i New York som olyckan var framme för Godwin Boateng. Mannen stod och hängde på dörrkarmen till sin BMW X5 när den dörrstängande funktionen kallad soft-close plötsligt aktiverades och stängde dörren. Godwin fick då sin tumme fastklämd och avklippt. Han fördes till sjukhus där kirurger inte lyckades sätta fast tummen igen. Mannen valde då att stämma BMW på 31 miljoner kronor, rapporterar Carup. Utan sin tumme skulle hans arbete som mjukvaruingenjör försämras och kosta honom 2,6 miljoner kronor per år, hävdade han. 

BMW undersökte Boatengs bil och hittade inga fel med den. Dessutom menade de att ett flertal varningar om soft-close funktionen finns i bilens manual. Men parterna kunde inte komma överens och fallet fick avgöras rättsligt. 

BMW X5.

Under rättegången jämförde Boateng farorna med soft-close dörrar med bilens fönster där det finns sensorer som upptäcker föremål som hamnat emellan. Dessutom menade han att BMW varit medvetna om riskerna med soft-close sedan åtminstone 2002. Under rättegången fick åhörarna en grafisk beskrivning hur det gick till när Boateng förlorade sin tumme. 

Trots BMW:s försvar om att det inte var något fel på bilen lyckades Boateng tidigare denna månad vinna fallet. Även om biltillverkarna inte hade någon skuld för defekta dörrar var de fortfarande 100 procent skyldiga till den förlorade tummen, enligt juryn. BMW blev därför skyldiga att betala 20 miljoner kronor och än så länge är det oklart om de kommer överklaga domen eller inte, skriver Carscoops.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt