Batterier

Forskarnas upptäckt: Nytt kalkbatteri en revolution

Kinesiska forskare från Shanghais Fudan Universitet har utvecklat ett kalcium baserat batteri som kommer vara ett mer prisvärt och säkrare alternativ till litiumjonbatterierna. Forskarna menar att de kommer kunna integrera sitt batteri så det ska gå att användas till mobiltelefoner.  

Den nya kalcium baserade batteriteknologin som ett par kinesiska forskare kommit på har gjort att deras batteri kan genomgå fullständiga laddnings- och urladdingscykler upp till 700 gånger vid rumstemperatur, vilket är en helt ny typ av teknik skriver Interesting Engineering. Forskarna menar att de också lyckats integrera så att deras kalcium-syre-enhet fungerar i fibrer. Detta ska då ha skapat ett mer flexibelt textilbatteri som kommer gå att använda till mobiltelefoner bland annat.

Denna nya typ av batteriteknik signalerar en milstolpe i forskningen i området för fler hållbara och effektiva energilagringslösningar. Enligt studien skriver forskarna att de tror de kommer kunna göra kalciumkemi till en lovande hållbar energilagringsteknik.

Idag dominerar litiumjonbatterier den globala användningen på grund av deras kompakta storlek och vikt i förhållande till lagringskapaciteten. I studien forskarna presenterat hoppas de kunna erbjuda ett mer prisvärt och säkrare alternativ, samtidigt som den ska bibehålla samma energikapacitet.  

MEST LÄSTA

Senaste nytt