Gruvjätten LKAB hade storslagna planer på att revolutionera med fossilfritt stål. Nu sätts projektet på paus. Den planerade omställningen skulle kräva enorma mängder energi – motsvarande hälften av Sveriges nuvarande elförbrukning. Nu ska krutet istället läggas på gruvproduktionen.
LKAB har beslutat att pausa sin satsning på fossilfri järnsvamp i Kiruna, rapporterar DI. Planen har tidigare beskrivits som den största förändringen i bolagets historia. Ursprungligen var målet att ersätta den befintliga produktionen av järnmalmspellets med järnsvamp som framställs med grön vätgas. Ledningen satte upp en tidsram där den första fabriken skulle stå klar i Kiruna under 2030-talet, med full produktion på 25 miljoner ton järnsvamp till 2050. Detta skulle kräva ett enormt elbehov – upp till 70 terawattimmar, vilket motsvarar hälften av Sveriges nuvarande elförbrukning.
– Jag tycker att det har varit en bra diskussion. Vi har fått en realistisk syn på hur mycket el som faktiskt behövs för den gröna omställningen. Det kommer att behövas mycket och frågan är hur fort vi når dit. Vi kan konstatera att under de här senaste tre fyra åren har det inte gått fort, säger Jan Moström till DI.
Nu byter gruvbolaget strategi.
– Den långsiktiga strategin ligger fast, men vi ombalanserar. Framför allt beror det på att vi har helt andra mineraltillgångar än för fem år sedan. Det andra skälet är begränsningar i infrastruktur, säger Jan Moström.
LKAB ska istället satsa på att öka gruvproduktionen i Kiruna med 50 procent. Här har man upptäckt den sällsynta Per Geijer-malmen, som innehåller stora mängder järnmalm, fosfor och andra ovanliga jordartsmetaller. Omställningen till järnsvamp i Gällivare fortsätter enligt plan, där man väntar ha full produktion till 2030. Den långsiktiga planen att producera fossilfritt stål kvarstår, men först ska man maximera värdet av de nya malmtillgångarna för att i framtiden kunna nå målet.
Foto: LKAB
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.