Fyndet: 44 000 år gammal varg

En 44 000 år gammal varg har hittats i den ryska permafrosten. Obduktionen visar att isen hjälpt till att mumifiera vargen – som till stora delar är intakt 
–Anmärkningsvärt och helt unikt, säger antropologen Robert Losey om vargen, till Business Insider.

År 2021 hittade invånare i Yakutia i östra Ryssland en varg i tjock permafrost. Nu har forskare vid North-Eastern Federal University i Yakutsk, Ryssland obducerat vargen. Vad de upptäckte var att de frusna förhållandena har hjälpt till att mumifiera och perfekt bevara vargen. Trots dess minst sagt höga ålder är vargens tänder, päls och många av organen intakta. 

Forskarna tror att den 44 000 gamla vargen tillhör en utdöd art som förmodligen var större än dagens vargar. Vargen som levde under pleistocen-tiden tror forskarna jagade i en platt och kall miljö omgiven av alltifrån mammutar till ulliga noshörningar. Prover tagna ur vargens mage ska lära forskarna mer om vargen och miljön den levde i.
–Det är den enda fullständiga vuxna pleistocenvargen som någonsin har hittats, så det i sig är verkligen anmärkningsvärt och helt unikt, sa antropologen Robert Losey, som inte deltagit i forskningen, till Business Insider.

Den 44 000 år gamla vargen tros ha levt samtidigt som mammutar och ulliga noshörningar. Foto: North-Eastern Federal University.

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt