Gamla missionshuset säljs för blygsam summa

Här höll småländska baptister sina gudstjänster i början av 1900-talet. Nu är huset ett varsamt renoverat fritidsboende med en prislapp på bara 650 000 kronor. 
“Bedårande före detta missionshus med en mycket härlig atmosfär. I den stora salen finns altaret kvar” skriver mäklaren

Baptiströrelsen växte snabbt i Sverige från 1860 fram till 1930-talet. Man döpte sina medlemmar eftersom dopet betraktades som en symbol för att man begraver det gamla livet och blir pånyttfödd. Och baptisterna byggde fina små församlingshus där medlemmarna höll gudstjänster. 

Utanför Sävsjö byggdes ett vackert litet missionshus för 107 år sedan med namnet ”Betelkapellet”. Idag är kapellet förvandlat till ett sommarhus, där ägaren har gjort varsamma renoveringar av vördnad för husets historia. Framför allt gäller det det imponerande vardagsrummet, som tidigare var den stora kyrksalen. 

Det gamla baptistkapellet i Söndra utanför Sävsjö, Småland.

“Den stora kyrksalen har 4.85 meter i takhöjd och altaret finns bevarad. Även kyrkbänkarna finns bevarade och originalfönster har munblåst glas” skriver mäklaren
Den totala boytan är 125 kvadratmeter och då finns även två sovrum, som ligger en trappa upp med fönster ut över den stora salen. En unik design för ett sommarhus, men så är det ju inte vilket hus som helst heller. 

“Ett tillfälle för nya byggnadsvårdsintresserade att ta över och skapa ett idylliskt sommarhus mitt i Småland” skriver mäklaren. Den som vill ha alla bekvämligheter måste lägga en summa på att skapa både ett kök och badrum. 
Det finns en vinkel i salen för ett eventuellt framtida kök och det är förberett med vatten- och avloppsledningar inne i huset. Förberedelser har även gjorts för att kunna bygga ett stort badrum och en brunn är grävd på tomten. 

Fördelen med att det just nu saknas badrum och kök är att huset är billigt. Ägaren begär bara 650 000 kronor för kapellet. Det är ett kvadratmeterpris på 5 200 kronor. 
“Sjön Rusken finns ca åtta kilometer bort och närmaste badplats bara fyra km från huset. Det är en mil till Vrigstad, där det finns affär, restaurang, vårdcentral m m. Ca 35 km till Hooks herrgård med golf och spa” skriver mäklaren. 

Bilderna i annonsen kan få vilket spekulanthjärta som helst att smälta: de stora, unika fönstren, den ljusa inredningen, den rymliga atmosfären och en lång historia av svensk baptism där podiet står kvar mitt i “vardagsrummet”. 
Under sin första tid utsattes baptisterna för förföljelse från de svenska myndigheterna. Att samlas till egna gudstjänster var förbjudet enligt konventikelplakatet och att leda sådana var straffbart. Rörelsens ledare blev bötfällda och fängslade. 

1860 fanns över 4 000 baptister i Sverige. 1928 hade Svenska baptistsamfundet 62000 medlemmar. 1934 var Baptistsamfundet som störst och hade då över 68 000 medlemmar. 
Baptismen är en global rörelse, Baptisternas Världsallians har 36 miljoner döpta medlemmar spridda över världen.

Se mäklarens annons här 

125 kvadratmeter boyta med ett enormt vardagsrum (som var kapellets sal).
Social yta på övervåningen.
Sovrummet.
Sovrummet ligger en trappa upp med fönster ut över den stora salen.
Övervåningen.
Kapellets stora sal.
Gamla kyrkbänkar är bevarade.
Altaret står kvar.
Sovrum på övervåningen.

MEST LÄSTA

Senaste nytt