”Hemliga” receptet bakom Aujalays jättesuccé

Allt började av en slump under pandemin. Nu gör stjärnkocken Markus Aujalay jättesuccé på Youtube och har över en miljon tittare på vissa receptfilmer. För Nu.se avslöjar han sitt hemliga framgångsrecept.
– Jag får min inspiration från dels min publik men också från de resor jag gör, och det gör att jag kan utvecklas både i restaurangen, men också i verkliga livet, säger han.

Vad fick dig att starta din youtubekanal?
– Det var ett resultat av pandemin, då det var under den perioden jag startade min youtube-kanal. Jag hade aldrig riktigt funderat eller haft tid för det, men när jag helt plötsligt hade betydligt mer tid över så började jag tänka på det mer och mer, och tillslut så blev det av helt enkelt. Och det är jag idag väldigt glad över.

Vad skulle du säga att du får ut med din youtubekanal?
– Det bästa med min youtube-kanal är väl att dels att jag får bestämma allting själv, det vill säga allt ifrån vad jag ska laga och vad jag ska publicera, till hur bakgrunden ska se ut. Men sen är det roliga också att det faktiskt går att integrera med tittarna.

Robert Gustafsson var en av Marcus första gäster på kanalen, idag har klippet hela 1,1 miljoner visningar.

Vilka riktar du dig till på din kanal?
– Jag känner att jag har valt att lägga mig på en väldigt folklig nivå där jag vill lära ut de här enkla vardagsrätterna. Det är ju ingen kanal för proffsen direkt utan den är för “vanliga” människor, och det är verkligen jätteroligt att jag får dela med mig av det som man själv har lärt sig under alla år.

Vad betyder kontakten med publiken för dig?
– Otroligt mycket. Dels får man ju energi av att alla är positiva, och det är ju jättekul att folk tycker det jag gör är bra och sådär. Sedan också att de själva skriver önskemål i kommentarerna av rätter jag ska laga, vilket är skönt att se. De ger mig tips och får mig att fundera på hur jag kan utvecklas, och det är fantastiskt att ha den relationen.

“Jag kan bli inspirerad av nästan vad som helst egentligen”, säger

Vad inspirerar dig när det kommer till matlagning och det du publicerar?
– Det är lite olika därför att oftast så är jag som mest kreativ och får inspiration när jag inte jobbar själv, utan är ledig på semester. Då får jag liksom tid att tänka och det blir oftast då som jag tänker och planerar till andra rätter till restaurangen och sådant där. Sedan så tycker jag även att titta på olika matkonton och olika youtube-kanaler är bra, då blir det lite “ja men det där skulle ju jag kunna laga” fast med min egen version. Så jag kan bli inspirerad av nästan vad som helst egentligen.

Blir det någon höstmat i höst?
– Jag försöker alltid att göra lite säsongsanpassad mat, men kanske är det egentligen för att det känns mest naturligt att göra det när man spelar in. Sedan ligger ju alltid de här klippen kvar och man vet aldrig när folk går in och tittar. I och med att det nu blir höst så kommer det bli lite mer höstbaserat tänker jag. Jag ska spela in om några veckor igen och då blir det lite höstmat, exempelvis en mustig höstgryta och svamp och lite sådant gott.
Bild ovan: Karolina Henke
LÄS MER: