ICA:s hamburgerbluff – innehåller 17% vatten

Betalar du också extra för vatten? ICA:s hamburgare har ett högre kilopris än nötfärs. Men du betalar extra för cirka 17 procent vatten. 

Många tycker att det är bekvämt att köpa färdigformade hamburgare. Men du riskerar att få betala dyrt för vatten. NU.se har granskat innehållet i ICA:s egna hamburgare färska hamburgare. Och vi kan konstatera att den näst största ingrediensen är vatten – trots att kilopriset i regel är högre än för nötfärs. 

Hamburgarna innehåller nämligen bara 81 procent nötkött. Och enligt innehållsförteckningen är den näst största ingrediensen vatten. Den tredje och fjärde största ingredienserna är salt och potatisfibrer. Och eftersom kolhydrathalten endast är 0,5 gram och salthalten 1,2 procent kan vi sluta oss till att runt 17 procent av innehållet i hamburgarna är vanligt vatten. 

Utifrån innehållsförteckningen går det att räkna ut att hamburgarna innehåller cirka 17 procent vatten.

Du betalar alltså extra för färdigformade hamburgare som till stor del innehåller vatten. Kilopriset är ofta runt 110 kronor, så vattnet hamburgarna hör till världens dyraste med en enorm vinstmarginal för ICA. Vi provstekte en förpackning och kan konstatera att det mesta av vattnet stannade kvar i hamburgarna, men den som köper vanlig nötfärs och formar egna hamburgare får en betydligt bättre och billigare produkt.