Konkurs för stort bolag för stafettpersonal i vården

Ett av Sveriges större bemaningsbolag för sjukvården har försatts i konkurs, kan NU.se avslöja. Vårdkuriren hade över 50 anställda och hyrde ut läkare och sjuksköterskor och begärde sig själva i konkurs. 
– Marginalerna har försämrats för hela branschen, uppger bolagets vd Stefan Köhler för NU.se

Nyligen var bemanningsbranschen för sjukvården en bransch där bolagen kunde skära guld med täljkniv. Så sent som 2021 gjorde AB Vårdkuriren en vinst på 14 miljoner kronor på en omsättning på 96 miljoner kronor. Men sparkraven inom sjukvården har gjort att många regioner tar in allt mindre hyrpersonal och är beredda att betala allt mindre i förhållande till anställd personal.

De senaste årens sparkrav har lett till radikalt sämre tider för bemanningsbranschen inom vården. Region Stockholm har haft en uttalad strategi att minska hyrpersonalen inom vården. Sedan minskningen inleddes för ett drygt år sedan har Region Stockholm sparat in en halv miljard kronor på så kallad stafettpersonal. 

Nu skördar besparingarna på hyrpersonal ett av sina första offer. Under fredagen den 10:e maj försattes Aktiebolaget Vårdkuriren med drygt 50 anställda och kontor i Sturegallerian i konkurs, enligt offentliga handlingar hos Bolagsverket. Vårdkuriren omsatte 67,4 miljoner kronor och gjorde en vinst på 34 000 kronor i bokslutet för 2022. Trots krisen för bolaget rektryterade Vårdkuriren in i det sista både läkare och sjuksköterskor, enligt hemsidan. Bolaget beräftar konkursen för NU.se under lördagen.
– Det här hände i fredags, och det är så nytt att jag inte vill kommentera ännu. Men marginalerna har försämrats för hela branschen, säger vd Stefan Köhler till NU.se

Tidigare gick omkring fyra procent av Region Stockholms personalkostnader till hyrpersonal. Nu är siffran nere på under två procent och målet är att komma ner under en procent, uppger SVT. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt