Svenska pärlan – nu säljs huset i unikt 1800-talsskick

Njut av denna kulturhistoriska pärla i form av ett otroligt lantställe med anor från 1800-talet. Här får du ett unikt boende på en gård med moderna bekvämligheter. 
”Byggnaden har sedan slutet av 1990-talet renoverats mycket pietetsfull med stor respekt för gångna tiders hantverk och material”, uppger byggnadsvårdaren Gustav Bergström.

Den anrika akademigården i Viksjö på Skohalvön tar oss tillbaka till en tid då landets universitet fick inkomster via utarrendering av mark.
”Många år har gått sedan dess och boningshuset är idag en välhållen kulturhistorisk juvel, där gammalt möter nytt i en omsorgsfull symbios”, förklarar mäklaren Adam Smith vid Historiska Hem.

1624 donerade Gustav II Adolf denna akademigård till Uppsala universitet, i syfte att arrendera ut gården och inkomsterna skulle bidra till universitetets försörjning. På den tiden hade universitetet ett 200-tal akademigårdar som utarrenderades. Det var inte förrän på 1980-talet som universitetet beslutade sig för att sälja gården vidare.
”Bostadshuset uppfördes i början av 1800-talet och är således 200 år gammalt”, förklarar mäklaren.
LÄS MER: Detta är Sveriges billigaste villa just nu

Förr i tiden användes akademigårdar för att försörja universiteten genom utarrendering.

Mest känt är Skohalvön för Skoklosters slott, som byggdes på uppdrag av Carl Gustaf Wrangel. Denna byggnad kom att bli Sveriges största privatpalats, men idag är den byggnadsminnesförklarad och är  numera i statens ägo. Viksjö var under 1600-talet sockens största by, som tillhörde en radby med flera gårdar liggandes på rad längs med en väg. Än idag har Viksjö behållit mycket av sin karaktär.

Huvudbostaden på akademigården i Viksjö byggdes 1810 och är 89 kvadratmeter stor med fyra rum och kök. På tomten finns en komplementbyggnad på cirka 35 kvadratmeter som också kan göras om till ett boende. 
”Huset stoltserar med tre eldstäder som alla är i bruk, men också ett nyrenoverat kök och badrum i en stil som passar husets själ”, skriver mäklaren.

Köket är nyrenoverat och rustat med spis och ugn, diskmaskin, kyl och frys. Den gamla spismuren bevarad och rymmer en vedspis..

Många bostadshus uppfördes i början på 1800-talet på landsbygden och de allra flesta hade en anspråkslös framtoning.
”Fasadpanel och Falu rödfärg var verkligen inte alla förunnat utan fanns främst i städerna”, uppger mäklaren, som även förklarar att det var förmodligen inte förrän i början av 1900-talet som bostaden målades röd.

I boningshuset finns en hall, en sal, kammare, kök, farstu, badrum och ett vindsplan. Vindsplanet är hälften råvind och till hälften två isolerade sovrum. Det som utmärker denna bostad lite extra är den ovanligt höga originaliteten med sina väl bevarade attribut. Här finns en rörspis, en kakelugn, vedspis med bakugn – men även munblåsta fönsterglad och ett unikt spåntak med synlighet uppifrån på vinden.
”Det är en öppen kallvind med ekplankor i original och den vackra murstocken i blickfånget”, uppger mäklaren.

På vindsvåningen finns två förtjusande kammare på vardera gavel.

Det tar omkring 45 minuter med bil till huvudstaden från Viksjö och det finns även goda kollektivförbindelser. 
”Huset ligger i ett vackert uppländskt kulturlandskap med närhet både till serviceutbud, natur och kulturupplevelser såsom Skoklosters slott”, uppger mäklaren. 

Utanför den mäktiga bostaden finns en uppvuxen och generös trädgårdstomt på 3 001 kvadratmeter. På tomten, som klättrar upp för backen, finns åldriga ekar, historiska växter och en rymlig jordkällare. Ovanpå jordkällaren finns en gammal tvättstuga från 1930-talet.
”En genialisk konstruktion som håller svalt året om”, skriver mäklaren.
Det finns också ett utedass och vedförråd som tillhör fastigheten. Fastighetens vatten kommer ifrån en djupborrad brunn med eget avlopp.

Då den andra byggnaden på tomten har indragen el, tillgång till vatten och avlopp samt en skorsten finns det goda förutsättningar för att bygga om det till ett boende eller kontor. 
”Potentialen är därför stor att bygga vidare på befintlig grund och man behöver mer yta på fastigheten”, uppger mäklaren.

Bakom huset finns det flera uteplatser. Från bostadens veranda på framsidan har man en vacker utsikt över Mälaren som skymtar fram bakom åkarna. Akademigården i Viksjö ligger nu ute till försäljning för 3,1 miljoner kronor. Du hittar annonsen här. 

Det finns en öppen veranda som leder in till en förstuga på bottenvåningen.
I bostaden finns tre eldstäder.
I köket finns det en äldre vedspis vedspis från Husqvarna och bakugn med lucka från Näfveqvarn.
Ett mindre rum i närheten av köket.
Sagolikt vackert sovrum på vindsvåningen.
Det finns också ett större sovrum i bostaden.
En mysig sovhörna på vinden.
Det finns gott om tomt som tillhör akademigården.
På tomten finns också en mindre byggnad som kan omvandlas till en liten bostad.
Det finns också ett uthus och ett vedförråd på tomten.
Med fin utsikt över åkrarna och Mälaren.
Naturen runtomkring är vacker.

Läs mer:

MEST LÄSTA

Senaste nytt