Djur i havet riskerar att få hörselskador i av havsbaserad vindkraft. På uppdrag av svenska myndigheter utreder nu forskare undervattensljudens påverkan på djurlivet och hur ljuden kan minskas.
– Nära området så finns det faktiskt risk för både hörselskador och fysiologiska skador, både på fiskar och däggdjur, säger forskaren Mathias Andersson, till P4 Göteborg.
Vindkraftsparkerna blir allt fler, och på tio år kan över hundra nya vindkraftverk byggas bara utanför Bohuskusten, rapporterar P4 Göteborg. När man bygger havsbaserad vindkraft så använder man sig av så kallade ”monopiles”. Det är ca 10-15 meter långa stålrör, som när de slås ner i havsbotten skapar väldigt kraftiga ljud.
– Nära området så finns det faktiskt risk för både hörselskador och fysiologiska skador, både på fiskar och däggdjur. Och på lite längre avstånd så blir oftast beteende reaktionen att de skräms bort och sådana saker, säger Mathias Andersson, forskare på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, till P4 Göteborg.
På uppdrag av Havs-och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket ska nu ett gäng svenska forskare undersöka hur undervattensljuden påverkar djurlivet i haven. Forskargruppen ska även komma fram till hur man på bästa sätt kan minska ljuden för att inte skada eller skrämma djuren.
–Det finns både olika typer av tekniker för att optimera hur man ser ner dom här, så att det blir mindre ljud ifrån själva arbetet. Men sedan kan man också dämpa det utstrålande ljudet med hjälp utav bubbelridåer eller andra typer utav dämpningssystem. Så ljudnivåerna kommer gå ner, men det är fortfarande ganska höga nivåer vi pratar om, säger Mathias Andersson till P4 Göteborg.
LÄS MER:
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se