Leos Lekland i kris – tvingas till rekonstruktion

Sveriges största leklandskedja med 67 anläggningar har ansökt om rekonstruktion. Enligt vd kämpar bolaget fortfarande med stora skulder efter pandemin och energikrisen. 
– Vi hade hoppats att situationen skulle stabiliseras, men återkommande ekonomiska smällar har gjort det omöjligt. Rekonstruktion är nu vår enda möjlighet att rädda företaget och ca 1000 arbetstillfällen, säger Joakim Gunler, grundare och VD för Leo’s Lekland.

Leos Lekland grundades 2006 och är idag Sveriges största leklandskedja, med hela 67 anläggningar i fem olika länder. Sammanlagt har kedjan över 5,5 miljoner besökare varje år. Enbart i Sverige har kedjan 27 anläggningar, och det är de svenska bolagen Leo’s AB, Lek och Rörelse Holding AB, L&R Intressenter AB samt LL Intressenter AB som nu ansöker om rekonstruktion.

– Vi startade 2006 och hade 15 fantastiska år med en hög lönsamhet och bra tillväxt. Sen i mars 2020 kom pandemin och det slog helt undan fötterna på oss. Vi fick stänga i stort sett överallt i ett helt år. Den ryggsäcken vi fick där var jättetung, vi pratar många hundra miljoner i ökade skulder, säger Joakim Gunler till Norrbottens-Kuriren.

Leos Lekland, som ägs till 60 procent av riskkapitalbolaget Litorina, sitter nu med skulder på över 210 miljoner kronor. Vd Joakim Gunler påpekar att verksamheten i sig är lönsam, men att det stora skuldberget nu tvingar företaget till rekonstruktion.
– När vi skulle öppna upp igen 2022 så kom energikrisen. Det blev jättedyrt att hålla igång anläggningarna och vi tjänade mindre än vad vi hade hoppats på. Under 2023 kom inflationen med enorma hyreshöjningar. Vi har haft som ett hattrick med grejer som påverkat bolaget extremt mycket, säger han till Norrbottens-Kuriren.

Bolaget skriver i ett pressmeddelande att Leos Leklands anläggningar kommer att fortsätta vara öppna som vanligt. Målet är att kunna komma ur rekonstruktionen inom tre till sex månader. Ansökan om rekonstruktion lämnades in till tingsrätten i Luleå under förra veckan. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt