Lyxområdet för 1000 miljarder övergivet

Det idag övergivna lyxområdet lovades bli en futuristisk och miljösmart stad med bland annat fyra öar byggda på återvunnen mark. Innan var området enbart en outvecklad djungel. Men under bygget så hände det något, och idag står där en spöklik och övergiven stad, med endast ett fåtal invånare.

I Iskandar Puteri påbörjades för snart tio år sedan bygget av en helt ny stad. Det nya 1000 miljardersprojektet skulle heta “Forest City” och vara en miljösmart futuristisk stad, som kombinerade natur och teknologi. En teknikdriven stad med ekosystem. 

Det är, enligt Mansion Global, det kinesiska företaget “Country Garden” som står bakom bygget av Forest City. De lyxiga planerna med dyra byggnader har dock blivit till en påminnelse av de rådande problemen i Kinas fastighetssektor. Vilket är en blandning av högt lånande, överbygge och otur. Tills nyligen ansågs det kinesiska företaget vara ett av Kinas mest stabila utvecklare. 

Foton: Skärmdumpar från Youtube-klipp

Projektet “Forest City” är endast 15% färdigställt och endast en av de fyra öarna är byggd. Det kinesiska företaget Country Garden är fortfarande optimistiska, och menar att deras utvecklare är engagerade i den godkända planeringen. Planeringen innefattar över 304 920 000 kvadratmeter land som ska hysa plats för 700 000 människor. 

Innan bygget påbörjades var området en outvecklad djungel, endast några mil från Singapore. Här utlovade Country Garden att bygga upp fyra öar på så kallad återvunnen mark, vilket skulle bli ett billigare alternativ till Singapores kommersiella centrum. 

Idag äger Country Garden cirka 60% av aktierna i den övergivna spökstaden. Detta via det lokala samrisksföretaget “Country Garden Pacificview”, resten ägs av “Esplanade Danga 88” som är ett privat företag i Malaysia. Forest City är Country Gardens mest värdefulla tillgång utanför Kina. 

DI rapporterade nyligen att Country Garden har samlat på sig skulder på över 1.600 miljarder kronor. I augusti meddelades det att företaget inte klarat av sina betalningar vid två tillfällen och att de nu riskerar konkurs. Om företaget går i konkurs så riskerar det katastrofala konsekvenser för det finansiella systemet samt ekonomin i Kina. 

Om företaget skulle gå i konkurs så kan det ofärdiga projektet hjälpa dess borgenärer att få tillbaka cirka 11 249 325 000 kronor, åtminstone enligt John Han som är partner på New York-baserade advokatbyrå Kobre & Kim. 

Till början såg det ut att bli ett väldigt lovande projekt. Men idag står där alltså ett gäng med tomma höghus. Detta är dock något som Country Garden Pacificview har avvisat och menar att de sålt mer än 80% av bostäderna. Dessa verkar däremot ha blivit köpta som investeringar och många saknar boende. 

Omkring ett hundratal av enheterna är listade för återförsäljning samt uthyrning på lokala hemsidor för fastigheter. Historiken för dessa hemsidor visar även att värdet på bostäderna rasat bara de senaste åren. En vanlig lägenhet med ett sovrum såldes tidigare för cirka 3 miljoner kronor, men går istället idag för omkring 1 miljon kronor. 

Forest Citys nuvarande besökare går mestadels till stadens vattenpark och anlagda trädgårdar. Många malaysiska familjer som gör dagsutflykter för att besöka poolen, eller ta selfies på stranden. På senare tid har staden även lockat till sig en hel del turister från grannlandet Indonesien, samt köpare från Sydkorea som då söker sig till dess golfanläggningar.

Utvecklaren och den Malaysiska regeringen har fortfarande höga förhoppningar på Forest City. I augusti sa premiärminister Anwar Ibrahim att utvecklingen skulle betecknas som en särskild frizon, där skatterna är låga och det är lätt att få visum för flera inresor. 

Det finns dock ett fåtal invånare i staden. En av dessa är den 41-åriga kinesiska medborgaren Vivian Chun. Vivian flyttade dit tidigare i år med sin 8-årige son som går på en närliggande internationell skola.
– Det är lugnt här, det finns inga oväsen, säger hon till Mansion Global.

MEST LÄSTA

Senaste nytt