Mäklare: Prisuppgången har kommit av sig

Den snabba prisökningen på bostadsmarknaden bromsar in, och mäklare förutspår nu att vi är på väg in i en fas med oförändrade bostadspriser.
– Vissa bostäder säljs snabbt och dyrt medan andra inte blir sålda alls, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Efter vårens snabba uppgång i bostadspriserna verkar trenden nu avta. I Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel tror 59 procent av de tillfrågade mäklarna att priserna på bostadsrätter kommer att vara stillastående, medan 33 procent av mäklarna tror på stigande priser och 8 procent förväntar sig ett prisfall.

När det gäller villor har mäklarna lite mer positiva förväntningar. För villor tror 52 procent av mäklarna på stillastående priser, 44 procent tror på stigande priser och endast 5 procent förutspår en prisnedgång.

Den stora anledningen till att många mäklare förutspår oförändrade priser, trots en fortsatt stor efterfrågan, är att det fortfarande finns ett rekordstort utbud av bostäder på marknaden.
– Vi har haft relativt tydliga prisökningar under våren och det vore märkligt om inte det stora utbudet hade en dämpande effekt framåt under sommaren och hösten. Vi trodde att utbudet skulle sjunka till mer normala nivåer succesivt men vi ser inte det. Högt belånade bostadsrättsföreningar har också fått det tuffare i takt med att deras lån med låga bundna räntor löper ut vilket också håller emot prisökningar, förklarar Fastighetsbyråns vd Johan Engström.

MEST LÄSTA

Senaste nytt