Maten och drycken som ökar risken för stroke

Strokefallen har ökat med 70 procent globalt. Högre temperaturer till följd av klimatförändringarna och försämrade kostvanor tros ligga bakom. Forskare varnar särskilt för ett livsmedel.

En ny studie visar att 7 miljoner personer dör av stroke varje år, skriver US News. Klimatförändringar och försämrade kostvanor gör att antalet personer som drabbas av stroke ökar kraftigt. Nästan 12 miljoner människor världen över drabbades av stroke under 2021, en ökning med 70 procent sedan 1990.

Det är nu den tredje vanligaste dödsorsaken i världen och dödar mer än 7,3 miljoner människor varje år. Några riskfaktorer för stroke inkluderar luftföroreningar, övervikt, högt blodtryck, rökning och brist på fysisk aktivitet.

– Vikten av akuta klimatåtgärder och åtgärder för att minska luftföroreningarna kan inte överskattas. Och med ökande exponering för riskfaktorer som högt blodsocker och konsumtion av drycker med socker finns det ett kritiskt behov av insatser fokuserade på fetma och ämnesomsättningssjukdomar, som exempelvis diabetes, säger Catherine Johnson, en av forskarna bakom studien.

I studien nämns flera livsmedel som kan öka risken för stroke. Söta livsmedel som godis, kakor, läsk och energidrycker tros vara en viktig faktor, liksom salta livsmedel, till exempel chips. Forskarna flaggar särskilt för läsk och andra söta drycker. Kött som är rikt på mättat fett, särskilt rött kött och processat kött, är en faktor. Mejeriprodukter med hög fetthalt, såsom standardmjölk och smör, bidrar till risken.
LÄS MER: