Missen: Vanan som får osten att mögla

Ostar kommer i många former och är nästan en obligatorisk vara i kylen för många människor. Men det finns en vanlig miss som får din ost att mögla snabbare: beröring.

Nästan varje svensk har idag någon form av ost i sitt kylskåp. Det kan användas på smörgåsen eller i soppan, och ofta håller de länge. Men ett vanligt misstag många människor gör för att försämra hållbarheten, är något så litet som att ta på den med händerna.

– Bakterier från våra händer kan spridas om vi rör sidorna av den gula osten istället för att hålla i förpackningen, och då är det lättare att det bildas mögel på sidorna, säger danska Thea Mykle-Hansen, näringsrådgivare på Informationskontoret för mjölk och mejeriprodukter till DinSide.

Trots att de vanliga bakterierna oftast inte orsakar sjukdomar kan de infektera mat som så småningom kan leda till mögelbildning. Därför är det bättre att ta på osten i plasten runt omkring, eller att frysa in den.
LÄS MER: