Nu kommer lagen – som vissa tycker är korkad

Plastkorkar som skräpar ner i naturen är snart ett minne blott i Sverige och Europa. Väldigt snart träder nämligen en ny lag i kraft. Från och med då måste korkarna på alla nya dryckesbehållare sitta fast under hela användningen. 

När lagen trär i kraft måste alla dryckesbehållare enligt lag vara utformade så att korken är fäst vid behållaren under hela användningen. Den nya lagen rör bland annat plastflaskor och tetrapack men plastkorkar. Enligt Naturvårdsverket får livsmedelsbutiker sälja slut på de flaskor och förpackningar som redan tagits in i butik efter att lagen trätt i kraft, men flaskorna kommer behöva sluta produceras.

Lagen som trär laga kraft onsdag den 3 juli 2024 är en del utav EU:s engångsplastdirektiv, som handlar om att minska konsumtionen och nedskräpningen av engångsprodukter i plast.
– Vi måste strypa tillförseln av plastföremål i natur och hav. Med den nya lagen blir det lättare att göra rätt och fler plastkorkar kommer förhoppningsvis att följa med in i pantsystemet, återvinningen eller åtminstone papperskorgen, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt