Ny rapport: Kallt för den som ska sälja bostad

Trots stigande priser i augusti – nu kommer rapporter om ett mycket tufft läge för bostadssäljare i Sverige. Enligt Hemmet sjönk antalet försäljningar till den lägsta nivån sedan 2016. Enligt Booli är temperaturen på bostadsmarknaden ”kall”.

Under sommaren har priserna ökat marginellt på villor och bostadsrätter i Sverige. Men nu kommer uppgifter från Booli och Hemmet att det ändå är tufft läge för den som ska sälja sin bostad. Boolis indikator Bomarknadstempen visar att marknaden är ”kall”. Utbudet och antalet prissänkta bostäder är större än tidigare och försäljningstiden har ökat. När det gäller hus har dock budpremierna ökat något och andelen prissänkta har minskat.

– Bomarknadstempen visar att det är ett fortsatt mycket tufft läge för de som vill sälja sin bostad, sett till Sverige som helhet, oavsett om det handlar om lägenheter eller hus. Samtidigt såg vi i vårt prisindex HPI att villapriserna ökade oväntat mycket i flera regioner i augusti och även för Sverige som helhet. Även lägenheterna visade en uppgång men svag. Det återstår att se om detta är en tillfällig ”efter-semestern-effekt” eller inte, särskilt vad avser villor där uppgången var större än vad som kan förklaras av ett normalt säsongsmönster. Med tanke på att vi ännu inte sett räntetoppen och att hösten normalt sett brukar vara en svalare period på bostadsmarknaden, så talar det ändå för att prisbotten ännu inte är nådd. Men osvuret är bäst, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Även Hemmet rapporterar om att bostadsmarknaden är väldigt trög. Antalet bostadsförsäljningar är på den lägsta nivån sedan 2016, enligt Hemnets statistik, som rapporteras av TT. Jämfört med toppnivån 2021 är affärerna 26 procent färre. Däremot anger fler besökare på Hemmet köpintention, vilket kan ge fler affärer framöver.

– Hittills har vi ännu inte sett någon betydande ökning av antal transaktioner mellan köpare och säljare. Dock indikerar den ökade köpintentionen hos besökare på Hemnet en möjlig ökning av försäljningsvolymerna framöver”, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg i en kommentar till TT.

Omslagsfoto: Robert Boije, Pixabay
Läs mer:

MEST LÄSTA

Senaste nytt